Καθώς μεγαλώνετε, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Αυτή είναι η συμβουλή νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ottawa επισημαίνουν ότι η ενυδάτωση είναι το «κλειδί» στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αφυδάτωση δεν μειώνει την απώλεια θερμότητας ούτε αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος σε μεγαλύτερους ενήλικες κατά την άσκηση, όπως και στους νεότερους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να φαίνεται σαν μια ευεργετική απόκριση.

Μεγαλύτερη η πίεση στην καρδιά

Αλλά αυτό σημαίνει ότι όταν ασκούνται, το σώμα τους δεν προσαρμόζει τον ρυθμό απώλειας ιδρώτα για να αποτρέψει την περαιτέρω αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά, που αποδεικνύεται από την αυξημένη ένταση του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι «μέχρι πρόσφατα, η κατανόησή μας για τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος προερχόταν κυρίως από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε νεαρούς ενήλικες».

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, καθώς παρέχει νέα ευρήματα σχετικά με τις θεμελιώδεις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη φυσιολογία μας», δήλωσε ο Δρ. Scott A. Kaiser, ιατρός στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John. «Ενώ οι αλλαγές στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, της εφίδρωσης, της ενυδάτωσης και της δίψας που τείνουν να συμβαίνουν με την ηλικία είναι καθιερωμένες, αυτή η μελέτη διερευνά βαθιά τις συγκεκριμένες αλλαγές των υποκείμενων μηχανισμών. Συγκεκριμένα, τις αλλαγές στην απόκριση στην αφυδάτωση και τη θερμότητα με την άσκηση», εξηγεί.

Γιατί έχει σημασία η θερμοκρασία του σώματος

Η λιγότερο αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης εξαιτίας της αυξημένης θερμότητας, θερμοπληξίας αλλά και δυσμενών καρδιακών προβλημάτων. «Όσον αφορά τους μεγαλύτερους ηλικιακά, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε» δηλώνουν οι ερευνητές.

«Το κέντρο δίψας, το οποίο βρίσκεται στην εγκεφαλική υποδοχή του υποθαλάμου, καθώς μεγαλώνουμε, δεν είναι τόσο ενεργό όσο ήταν, επομένως ο εγκέφαλος δεν δίνει πάντα το σήμα ότι πρέπει να πιούμε νερό. Πρέπει να κάνουμε μια επιπλέον προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι πίνουμε τις κατάλληλες ποσότητες υγρών, καθώς μεγαλώνουμε, είτε διψάμε είτε όχι» επισημαίνουν.

Το μυστικό των ειδικών για ενυδάτωση

Η Dr. Nicole Avena, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και της μυϊκής αδυναμίας. Αναφορικά με την ενυδάτωσή σας, ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρετε να παραμένετε ενυδατωμένοι, σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό είναι με το νερό.

«Όταν πίνετε υγρά, εκτός του νερού, που περιέχουν άλλα συστατικά εκτός από νερό, το σώμα σας πρέπει να δουλέψει για να επεξεργαστεί αυτά τα συστατικά. Το νερό είναι το καταλληλότερο υγρό για ενυδάτωση, επειδή το σώμα σας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να επεξεργάζεται σάκχαρα, πρόσθετα και άλλα συστατικά που δεν έχουν κανένα όφελος για την υγεία» καταλήγει.