Η πιτυρίδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, κατά το οποίο ξεφλουδίζει το τριχωτό της κεφαλής. Δεν πρόκειται για μία κολλητική ασθένεια ή κάποια πάθηση, αλλά μπορεί να μας προξενήσει αμηχανία ή άγχος για την εμφάνισή μας. Ποια είναι τα συμπτώματά της, πού οφείλεται και πώς θα την εξαφανίσουμε;

Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

*Λευκές νιφάδες στο τριχωτό, τα μαλλιά, τους ώμους. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί στα φρύδια και στο μουστάκι και το μούσι στους άνδρες.

* Κνησμός στο τριχωτό

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα τις περιόδους που έχουμε αυξημένο στρες.

Πιτυρίδα: Πού οφείλεται

Τα αίτιά της ενδεχομένως να είναι ποικίλα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

* Το λιπαρό, ερεθισμένο τριχωτό

*Το πολύ ξηρό, αφυδατωμένο  τριχωτό

* Ο ζυμομύκητας Malassezia, ο οποίος είναι μέρος του μικροβιώματος της επιδερμίδας του κεφαλιού, και τρέφεται από τα έλαια στο δέρμα. Ωστόσο όταν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταραχτεί, και αυξηθεί η ανάπτυξη του συγκεκριμένου ζυμομύκητα τότε προκαλείται η πιτυρίδα.

* Ευαισθησία ή δερματίτιδα από ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.

Οι παράγοντες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην πιτυρίδα είναι:

*Η ηλικία. Συνήθως παρατηρείται σε νεαρή μέχρι τη μέση ηλικία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αποκλείονται και οι γηραιότεροι, αν και είναι πιο σπάνια τα περιστατικά.

*Το φύλο.  Στους άνδρες εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι στις γυναίκες.

* Σε κάποιες ασθένειες, όπως Πάρκινσον, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Πώς θα την καταπολεμήσουμε

– Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα, καθώς με την κατάλληλη περιποίηση, το φαινόμενο υποχωρεί. Στην ήπια μορφή της μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα απαλό σαμπουάν. Αν ωστόσο δεν εξαλειφθεί μπορούμε να δοκιμάσουμε πιο εξειδικευμένες συνθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι σύγχρονες, εξειδικευμένες συνθέσεις κατά της πιτυρίδας, δρουν στο τριχωτό του κεφαλιού όπου εστιάζεται η πιτυρίδα, απομακρύνοντας τις ορατές νιφάδες. Επιπλέον αναζητάμε σαμπουάν που προσφέρουν δράση σε βάθος χρόνου προκειμένου να καταπολεμηθεί η επανεμφάνισή της. Παράλληλα θέλουμε να περιποιούνται την τρίχα, αφήνοντάς τη υγιή, λαμπερή και απαλή.

-Επιπλέον, χρησιμοποιούμε μία ειδικά σχεδιασμένη καταπραϋντική λοσιόν που ανακουφίζει από τον κνησμό και μειώνει την ερυθρότητα.

-Αν προτιμάμε φυσικά συστατικά, δοκιμάζουμε το έλαιο καρύδας ή το ελαιόλαδο, ή το εκχύλισμα τσουκνίδας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηροδερμία που οφείλεται στην αφυδάτωση του τριχωτού.  Πιο συγκεκριμένα ενυδατώνουν την περιοχή ενώ έχουν και αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης και το μηλόξυδο θεωρείται αντιφλεγμονώδες και μπορεί να ελαττώσει τις νιφάδες.

-Τέλος, η απολέπιση του τριχωτού είναι μία αποτελεσματική κίνηση φροντίδας που απομακρύνει ρύπους και έλαια ενισχύοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Παράλληλα, καταπολεμά την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.