Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το πρώτο γεύμα της ημέρας. Τα είδη των τροφών που επιλέγετε για το πρωινό σας είναι, επίσης, πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Αυτές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι οι τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από το πρωινό σας εάν θέλετε το έντερό σας να δουλεύει «ρολόι»:

#1 Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι ωφέλιμο για το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην καρδιαγγειακή υγεία, επομένως, φυσικά, θα έπαιζε σημαντικό ρόλο όταν εστιάζετε και στην υγεία του εντέρου σας.

Η βρώμη παρέχει μία από τις υψηλότερες πηγές βήτα-γλυκάνης – έναν συγκεκριμένο τύπο ζυμώσιμων διαλυτών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προετοιμασία του εντέρου για την ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων που σας κάνουν καλό (κυρίως το Bifidobacterium) και μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία.

Tip: Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε βρώμη και προϊόντα βρώμης με ελάχιστη έως καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

#2 Δαμάσκηνα

Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς δυσκοιλιότητα, τα δαμάσκηνα είναι το εισιτήριό σας. Αυτό είναι ένα ευέλικτο φρούτο που μπορείτε να προσθέσετε στο πλιγούρι βρώμης, στα κρύα δημητριακά ή στις τηγανίτες σας. Αν χρειάζεστε αυξημένη πρωτεΐνη, προσθέστε 6-8 δαμάσκηνα σε ένα κυπελάκι στραγγιστό γιαούρτι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «μυστικό» βρίσκεται στο συνδυασμό των πρεβιοτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και της σορβιτόλης – μια αλκοόλη ζάχαρης με γλυκιά γεύση που το ανθρώπινο σώμα μεταβολίζει αργά – που περιέχουν τα δαμάσκηνα.

Οι πρεβιοτικές ίνες θα επηρεάσουν θετικά τα βακτήρια στο έντερο σας παρέχοντας τροφή για τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η πρεβιοτική ίνα μπορεί να είναι σε θέση να επαναφέρει το έντερο μετά από μια τροφική ασθένεια, καταστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

#3 Ροδάκινα

Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει καλύτερο φρούτο για το καλοκαίρι, από ένα ζουμερό και μυρωδάτο ροδάκινο. Λειτουργεί ως ένας φυσικά γλυκός τρόπος για να ρίξετε τα σάκχαρά σας και αποτελεί μια νόστιμη προσθήκη στο πρωινό σας.

Προσθέστε ροδάκινα στο πρωινό σας γιαούρτι, στις τηγανίτες ή τις βάφλες σας ή χρησιμοποιήστε τα ως προσθήκη αδιάλυτων φυτικών ινών, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, στο φρυγανισμένο ψωμάκι σας.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο και μαλακώνουν τα κόπρανά σας, δρώντας ως ήπιο καθαρτικό για τη βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

#4 Δημητριακά ολικής άλεσης με μπανάνα

Εάν βαρεθήκατε το πλιγούρι βρώμης και το σιτάρι ολικής αλέσεως στο πρωινό σας, επεκτείνετε τους ορίζοντές σας δοκιμάζοντας κριθάρι, σόργο και σίκαλη, καθώς οι φυτικές τους ίνες περιέχουν επίσης μη αφομοιώσιμους υδατάνθρακες –  τη βήτα-γλυκάνη.

Αυτοί οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες προάγουν την ανάπτυξη φιλικών προς το έντερο βακτηρίων όπως οι γαλακτοβάκιλλοι, τα Bifidobacteria και οι Bacteroidetes, και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Για να κάνετε το πρωινό ακόμα καλύτερο για το έντερό σας, προσθέστε μια τεμαχισμένη μπανάνα, καθώς οι μπανάνες είναι καλή πηγή πρεβιοτικών ινών.

Tip: Επιλέξτε ιδανικά ελαφρώς άγουρες μπανάνες.

#5 Φασόλια

Αν και τα φασόλια για τους περισσότερους Έλληνες δεν θα είχαν καμία δουλειά σε ένα πρωινό, στην πραγματικότητα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και ένα υπέροχο πρωινό για ένα υγιές έντερο.

Τα φασόλια είναι μια ως επί το πλείστον διαλυτή ίνα που αφομοιώνεται αργά για να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας.

Tip: Ρίξτε μαύρα φασόλια σε μια ομελέτε, ανακατέψτε μερικά φασόλια κανελίνι σε ένα άλειμμα ψωμιού ή αναμείξτε μερικά φασόλια με φρούτα της επιλογής σας για να κάνετε ένα smoothie πιο κρεμώδες.

+1 Νερό με λεμόνι

Αφήσαμε για το τέλος την πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, πριν βάλετε μπουκιά στο στόμα σας το πρωί, κι αυτή δεν είναι άλλη από ένα μεγάλο ποτήρι νερό με λεμόνι. Ο συνδυασμός αυτός βοηθά στη διάσπαση των τροφών έτσι ώστε το σώμα σας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα μαλακώνει τα κόπρανα ώστε το πεπτικό σύστημα να ξεκινήσει τη μέρα ήρεμο, εξαλείφοντας τα απόβλητα και τις τοξίνες από τα έντερα.

Τα λεμόνια περιέχουν ισχυρές πολυφαινόλες – μικροθρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από το οξειδωτικό στρες και τις σχετικές παθολογίες όπως καρκίνοι, στεφανιαία νόσο και φλεγμονές, που φαίνεται επίσης να προστατεύουν το μικροβίωμα από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Tip: Βάλτε ένα μέρος από τη σάρκα του λεμονιού στο νερό σας, καθώς εκεί βρίσκεται η πηκτίνη – μια ίνα που διεγείρει ένα υγιές μικροβίωμα και προάγει την ανάπτυξη προβιοτικών όπως το Bifidobacterium.