Ας είμαστε ειλικρινείς – η δίαιτα είναι δύσκολη. Και μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε ότι δεν βλέπετε κανένα αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. Αλλά ακόμα κι αν δεν βλέπετε τους «καρπούς» των προσπαθειών σας στον καθρέφτη, οι ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας βελτιώνουν κρίσιμους δείκτες υγείας ακόμη κι αν χάσετε μόλις 5 κιλά – δηλαδή από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Δείτε τις θετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος:

#1 Τα λιπώδη κύτταρα σας συρρικνώνονται

Για να χάσετε βάρος, λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύετε. Αλλά από πού παίρνει το σώμα σας την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται; Η απάντηση είναι στα λιποκύτταρά σας, τα οποία συρρικνώνονται καθώς το σώμα τραβάει ενέργεια από αυτά για να αναπληρώσει αυτή που χάνει από την τροφή.

#2 Θα ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Η απώλεια λίγων μόλις κιλών αρκεί για να βελτιώσει το σώμα σας την ικανότητά του να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα σας. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε ισορροπία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους πόνους της πείνας.

#3 Θα «δαμάσετε» τη φλεγμονή

Ενώ η φλεγμονή είναι μέρος του φυσικού αμυντικού συστήματος του σώματός σας, η αύξηση του βάρους μπορεί να το οδηγήσει σε υπερένταση, προκαλώντας χρόνιες παθήσεις υγείας όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης και καρκίνος. Αλλά σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια 6 κιλών κατά μέσο όρο μείωσε τη φλεγμονή, περιορίζοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών. Βελτίωσε επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

#4 Ο μεταβολικός σας ρυθμός μπορεί να αλλάξει

Ο μεταβολισμός σας είναι ο κινητήρας που οδηγεί στην «καύση» των θερμίδων. Και όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος, ο μεταβολικός σας ρυθμός θα μειωθεί, επειδή το σώμα σας θα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες την ημέρα για να κρατήσει το σώμα σας σε λειτουργία. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα έχει επίσης αντίκτυπο. Όσο πιο αργές και σταδιακές είναι αυτές οι αλλαγές, τόσο μικρότερος θα είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στο μεταβολισμό σας.

#5 Οι αρθρώσεις σας θα πονάνε λιγότερο

Είναι λογικό: Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο περισσότερη δύναμη ασκείτε στα οστά και τις αρθρώσεις σας όταν κινείστε. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρόσθετη καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων και οστεοαρθρίτιδα. Η απώλεια 5 κιλών περιττού βάρους θα μπορούσε να σημαίνει 20 λιγότερα κιλά πίεσης στις πολύτιμες αρθρώσεις σας.

#6 Θα μειώσετε το ενδοκοιλιακό λίπος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, η απώλεια λίγων κιλών ήταν αρκετή για να μειώσει όχι μόνο το ηπατικό λίπος αλλά και το ενδοκοιλιακό λίπος. Αυτό είναι το «κακό» λίπος που προσκολλάται στα όργανά σας και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση μορίων που συνδέονται με μια ποικιλία παθήσεων υγείας. Η μείωση της ποσότητας του ενδοκοιλιακού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

#7 Η καρδιά σας θα είναι πιο υγιής

Το αδυνάτισμα ενισχύει την HDL (καλή) χοληστερόλη και ρίχνει τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος σε διάστημα δύο ετών μείωσαν τα συνολικά τους επίπεδα χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κιλών που έχασαν.

#8 Θα κουράζεστε λιγότερο

Όταν αρχίζετε να ασκείστε ως μέρος ενός σχεδίου απώλειας βάρους, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να συμβαδίσει με τη νέα δραστηριότητα. Αλλά μόλις το καταφέρετε, το σώμα σας απαιτεί λιγότερη προσπάθεια (και θερμίδες) για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας. Οι μύες σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο αποτελεσματικοί, που σημαίνει ότι θα καίτε λιγότερες θερμίδες όσο περισσότερο τρέχετε, ακόμα κι αν τρέχετε την ίδια απόσταση.

#9 Θα κοιμάστε καλύτερα

Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει πιο ποιοτικό ύπνο; Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση!

#10 Θα ξεπρηστείτε

Εάν μειώσετε σημαντικά τους υδατάνθρακες τότε μέρος του βάρους που θα χάσετε θα αφορά στην κατακράτηση υγρών, καθώς το σώμα σας αποθηκεύει στους μύες σας υδατάνθρακες μαζί με νερό. Όταν αυτοί οι υδατάνθρακες εξαντληθούν και δεν αντικατασταθούν (αφού τρώτε λιγότερους), θα χάσετε το νερό που ήταν επίσης αποθηκευμένο εκεί. Ωστόσο, εάν προσαρμόσετε τη διατροφή σας με μέτρο και δεν περιορίσετε σοβαρά τις θερμίδες ή τους υδατάνθρακες, είναι πιο πιθανό να χάσετε σωματικό λίπος.

#11 Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει

Όταν έχετε πάνω σας επιπλέον βάρος, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

#12 Μπορεί να αποκτήσετε ευεξία

Η απώλεια μόλις 5 κιλών μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, ακόμη κι αν είναι απλώς η αρχή στο «ταξίδι» σας για την μείωση του βάρους σας. Μια ανασκόπηση δημοσιευμένης έρευνας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα είχαν θετικά οφέλη για την ψυχική τους υγεία, όπως υψηλότερη αυτοεκτίμηση, όταν έχασαν μερικά κιλά – ακόμη κι όταν δεν έχασαν καθόλου βάρος.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν βλέπετε ακόμη κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στη ζυγαριά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να τρώτε καλύτερα και να κινείστε περισσότερο, μπορεί να έχουν αμέτρητες θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να χάσετε έναν δραματικό αριθμό κιλών για να αρχίσει να μεταμορφώνεται το σώμα σας. Αλλά αν χάσετε περισσότερα από πέντε κιλά, η διαφορά θα γίνει ακόμη πιο αισθητή – σε αυτό που βλέπετε, σε αυτό που νιώθετε όπως και στις εξετάσεις σας.