Πολλοί από εμάς έχουμε τρομάξει με όσα διαβάζουμε για την κλιματική αλλαγή και για τη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλωστε βλέπουμε τα αποτελέσματά της στα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες κ.ά.) που ακόμα κι αν δεν πλήττουν εμάς τους ίδιους τα παρακολουθούμε καθημερινά στις ειδήσεις. Και επειδή όπως για όλα τα πράγματα έτσι και για την οικολογία η αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους, τις επιλογές μας και τον τρόπο που ζούμε, ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.

Πώς; Στα όσα ακολουθούν θα βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα: Από το να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια ή να αλλάξουμε τις λάμπες του σπιτιού μας σε λάμπες οικονομίας μέχρι το να επιλέξουμε οικολογικά σαπούνια, σαμπουάν και καθαριστικά που δεν αφήνουν πολλά υπολείμματα και δεν έχουν επικίνδυνα χημικά, να ανακυκλώνουμε σωστά και να επιλέγουμε σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες.

* Βγάζουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από το σπίτι και τη ζωή μας.

Τα πλαστικά είναι πάρα πολύ επιβαρυντικά για τον πλανήτη, το γνωρίζουμε αυτό. Ας πάρουμε το παράδειγμα του νερού σε πλαστικά μπουκάλια που καταναλώνετε καθημερινά. Σε κάποιες περιπτώσεις προωθείται η λύση του νερού σε κουτάκια ή χάρτινες συσκευασίες (όπως αυτές του γάλακτος).

Αλλά όταν μιλάμε για υλικά συσκευασίας που τα χρησιμοποιούμε μία φορά και μετά τα πετάμε (ανακυκλώνουμε στην καλύτερη περίπτωση), ακόμα κι όταν πρόκειται για αλουμίνιο ή χαρτί αντί για πλαστικό και πάλι υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι να χρησιμοποιούμε ένα παγούρι ή ένα μπουκάλι που το ξαναγεμίζουμε κάθε φορά.

* Αγοράζουμε μόνο συσκευές που ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α++, που καίνε λιγότερο ρεύμα και ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβές μας συμφέρουν οικονομικά όσο περνάει ο χρόνος που τις χρησιμοποιούμε.

* Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ μας στους 19 βαθμούς Κελσίου. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν κατεβάζουμε τον θερμοστάτη κατά έναν βαθμό κερδίζουμε 3% ενέργειας. Μπορεί να μη μας ακούγεται πολύ αλλά καθετί μετράει.

* Κάνουμε οικονομία στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε φορά που ξοδεύουμε – χρησιμοποιούμε νερό. Κατά μέσο όρο ο καθένας από εμάς ξοδεύει καθημερινά 142 λίτρα νερό.

Το να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν χρησιμοποιούμε το νερό (είτε πλένουμε τα πιάτα είτε βουρτσίζουμε τα δόντια μας είτε κάνουμε ντους κ.λπ.) ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι πολύ σημαντικό. Ενα άλλο παράδειγμα είναι το καζανάκι στην τουαλέτα μας που είναι σκόπιμο να έχει διπλό κουμπί, ώστε να επιλέγουμε εκείνο που ρίχνει το λίγο νερό κατά κανόνα.

* Χαρίζουμε, ανταλλάσσουμε, επιδιορθώνουμε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Καθημερινά δημιουργούνται τόνοι σκουπιδιών από τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα που δεν θέλουμε πια. Πριν πετάξουμε κάτι ας σκεφτούμε ότι μετά τον σκουπιδοτενεκέ μας θα πάει κάπου – σε κάποια χωματερή – και με τη σειρά του θα επιβαρύνει τον πλανήτη, δυστυχώς δεν θα εξαφανιστεί.

* Προτιμάμε τις πλάκες σαπουνιών από εκείνα που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια. Τα παραδοσιακά σαπούνια κρατάνε περισσότερο και κατά κανόνα η συσκευασία τους είναι ένα απλό χαρτί και όχι ένα πλαστικό μπουκάλι.

* Δεν αφήνουμε τις διάφορες συσκευές του σπιτιού μας στο stand by (ακόμα και στο stand by καταναλώνουν ενέργεια), αλλά τις κλείνουμε από το κουμπί.

* Επιλέγουμε να ψωνίζουμε προϊόντα που έχουν όσο μικρότερη / λιγότερη συσκευασία γίνεται.

* Ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά που δεν είναι συσκευασμένα και προσέχουμε να μην αγοράζουμε περισσότερα από όσα θα καταναλώσουμε ώστε να μη χαλάνε και τα πετάμε.

* Βάζουμε στην κατάψυξη τρόφιμα που ενδείκνυται να καταψυχθούν και είναι πολύ κοντά στο να λήξουν – ώστε να μη δημιουργούμε σκουπίδια –, για παράδειγμα το ψωμί.

* Γινόμαστε φλεξιτέριανς (flexitarians). Ερευνες έχουν δείξει ότι το να είμαστε φλεξιτέριανς είναι πολύ καλό για το περιβάλλον, ακόμα καλύτερο και από ό,τι θα ήταν το να είμαστε μόνο χορτοφάγοι.

Τι σημαίνει αυτό; Οι φλεξιτέριανς καταναλώνουν λελογισμένες ποσότητες κρέατος, επιλέγοντας κατά κανόνα βιολογικά, ελευθέρας βοσκής και λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον κρέατα και επίσης τρώνε με μέτρο αβγά και γαλακτοκομικά. Αντίθετα, οι χορτοφάγοι αποκλείοντας τελείως το κρέας από τη διατροφή τους μπορεί να υπερκαταναλώνουν γαλακτοκομικά και αβγά, που η παραγωγή τους σε μεγάλες ποσότητες επιβαρύνει το περιβάλλον.