Υπό ιδανικές συνθήκες θα είχαμε όλοι στη διάθεσή μας έναν επαγγελματία διακοσμητή για να διαμορφώσει τους χώρους μας έτσι ώστε να αποπνέουν άνεση, πολυτέλεια και φινέτσα. Στην πραγματική ζωή, όμως, το budget μας μπορεί να καθιστά κάτι τέτοιο ανέφικτο και να καλούμαστε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι τις… διακοσμητικές μας ικανότητες.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να πετύχουμε ένα εξατομικευμένο, εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα στο σπίτι μας, χωρίς να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία. Με μερικές μικρές, απλές προσαρμογές και στρατηγικές κινήσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που δείχνει μεγαλοπρεπής, ακόμη και με λίγα χρήματα. Είτε λοιπόν θέλουμε να διακοσμήσουμε εκ νέου το σπίτι μας είτε απλώς να του χαρίσουμε έναν αέρα ανανέωσης, μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από τις παρακάτω διακοσμητικές ιδέες.

«Παίζουμε» με τα υφάσματα

Οταν ο καναπές, οι καρέκλες, τα μαξιλάρια και οι κουρτίνες έχουν όλα το ίδιο ύφασμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο χώρος μας θα δείχνει κάπως βαρετός. Αντικαθιστούμε λοιπόν τις αδιάφορες μαξιλαροθήκες με μια ποικιλία υφών και μεγεθών για ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν δεν είμαστε λάτρεις των χρωμάτων, απλά προσθέτοντας μερικές αποχρώσεις που διαφέρουν λίγο από τα ουδέτερα χρώματα που έχουμε ήδη, αμέσως θα ζωντανέψει ο χώρος μας. Αν δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε μια πιο έντονη παλέτα, δοκιμάζουμε αποχρώσεις σε dusty pink, baby blue ή απαλό λιλά.

Φρεσκάρουμε τον χώρο με λουλούδια

Αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, ξεφορτωνόμαστε τα ψεύτικα και τα αποξηραμένα λουλούδια και γεμίζουμε το βάζο με φρέσκα λουλούδια που θα δίνουν χρώμα στον χώρο μας και θα τον κάνουν να φαίνεται πιο επιμελημένος.

Ψωνίζουμε vintage

Η αγορά vintage κομματιών είναι μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αφού κινείται στη λογική της μείωσης της υπερπαραγωγής. Παράλληλα όμως μας εξασφαλίζει ότι έχουμε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που προσδίδει αυθεντικότητα στο σπίτι μας. Επισκεπτόμαστε λοιπόν το κοντινό μας thrift shop και τις υπαίθριες αγορές προκειμένου να αναζητήσουμε κάτι που μας αρέσει ή αξιοποιούμε τα έπιπλα της γιαγιάς μας. Μερικές φορές αρκεί απλώς μια βαφή για να μετατρέψουμε ένα παλιό κομμάτι στο νέο μας αγαπημένο έπιπλο.

Τολμάμε με το χρώμα

Ακόμη κι αν ο χώρος μας είναι μικρός, μπορούμε και να τολμήσουμε το χρώμα που θέλουμε στους τοίχους. Παρά το γεγονός ότι οι πιο ανοιχτόχρωμοι τοίχοι δίνουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, μια πιο σκούρα απόχρωση μπορεί να κάνει τον χώρο μας να δείχνει πιο πολυτελής. Απλά βεβαιωνόμαστε ότι δεν το παρακάνουμε με τη χρήση πολλών και έντονων αποχρώσεων. Ενας τοίχος με σκούρα απόχρωση αρκεί για να χαρίσουμε στυλ στο δωμάτιο.

Κρεμάμε έργα τέχνης

Κρεμώντας έργα τέχνης στους τοίχους χαρίζουμε στον χώρο μας έναν αέρα πολυτέλειας και μια σοφιστικέ αίσθηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε πού ακριβώς θα τοποθετήσουμε το κάδρο και τι μέγεθος θα πρέπει να έχει. Είναι προτιμότερο να μη γεμίσουμε τους τοίχους μας με διάφορα κομμάτια και να αφήσουμε ένα έργο τέχνης να «μιλήσει» από μόνο του. Επίσης, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβά ή πρωτότυπα έργα, καθώς μπορούμε να βρούμε υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις, οι οποίες θα δείχνουν άκρως εντυπωσιακές πλαισιωμένες από μια κομψή κορνίζα.

Declutter, Declutter, Declutter

Δεν είναι τυχαίο ότι η τάση του decluttering έχει γίνει τόσο διαδεδομένη – η ακαταστασία και το χάος είναι αντίθετα σε κάθε έννοια της κομψότητας αλλά και πρακτικότητας. Βέβαια, είναι διαφορετικό να έχουμε μια γενναιόδωρα διακοσμημένη βιβλιοθήκη και διαφορετικό να στοιβάζουμε άχρηστα πράγματα που κάνουν το σπίτι μας να μοιάζει με αποθήκη. Φροντίζουμε λοιπόν να απομακρύνουμε καθετί περιττό (εμπρός λοιπόν στον δρόμο που μας έδειξε η Μαρί Κόντο) και φροντίζουμε να καθιερώσουμε μια συγκεκριμένη θέση για κάθε αντικείμενο μέσα στο σπίτι μας. Μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο καιρό μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα, ωστόσο μόλις μειωθούν τα πράγματα που έχουμε, όχι μόνο το σπίτι μας θα δείχνει πιο πολυτελές, αλλά θα περιοριστεί δραστικά και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στο καθάρισμα.

Αναβαθμίζουμε τις πετσέτες μας

Απλά αλλάζοντας τις παλιές πετσέτες μας για κάποιες πιο μοντέρνες και σικ, αυτόματα αναβαθμίζουμε την εικόνα του σπιτιού μας και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε πετσέτες στην κουζίνα και στο μπάνιο μας, επιλέγοντας αποχρώσεις που ταιριάζουν με τα πλακάκια και τα υπόλοιπα διακοσμητικά μας στοιχεία.

Επενδύουμε σε φυτά εσωτερικού χώρου

Πέρα από το γεγονός ότι φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας, τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν γίνει και κορυφαία τάση στη διακόσμηση, ειδικά ανάμεσα στους millennials. Μια ματιά στο Pinterest ή στο Instagram είναι αρκετή για να μας δώσει την απαραίτητη έμπνευση και να μας πείσει να διακοσμήσουμε τους χώρους με φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, ορισμένα είδη ενδέχεται να είναι τοξικά για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια, επομένως πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει μια ασφαλή επιλογή.

Επιλέγουμε χρυσά διακοσμητικά

Οι χρυσές λεπτομέρειες αυτόματα θα κάνουν τον χώρο μας να δείχνει πιο ακριβός από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Στα πόμολα των συρταριών, στα φωτιστικά ή σε οποιοδήποτε διακοσμητικό, το χρυσό χρώμα έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την εμφάνιση ενός χώρου. Μάλιστα, ακόμη κι αν προτιμάμε μια μίνιμαλ και μοντέρνα αισθητική, το χρυσό χρώμα μπορεί να προσαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δίνουμε προσοχή στις κουρτίνες

Οι κουρτίνες δεν επιτελούν μόνο έναν πρακτικό σκοπό, κρύβοντας το φως του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μια κουρτίνα που δείχνει πολυτελής (χωρίς απαραίτητα να είναι) αναβαθμίζει αυτόματα τον χώρο μας.

Ωστόσο, όταν δεν τοποθετούνται σωστά οι κουρτίνες μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα του χώρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέξουμε τα παρακάτω σημεία:

  • Μετράμε με απόλυτη ακρίβεια το μήκος και το ύψος των παραθύρων μας, προτού αγοράσουμε κουρτίνες.
  • Τοποθετούμε το κουρτινόξυλο όσο πιο ψηλά γίνεται ώστε ο χώρος μας να φαίνεται ψηλοτάβανος.
  • Προσέχουμε το μήκος της κουρτίνας έτσι ώστε να μην είναι κοντή αλλά και να μην κυλιέται στο πάτωμα.
  • Για να καταλάβουμε το πλάτος της κουρτίνας μας, μετράμε το πλάτος του παραθύρου και το πολλαπλασιάζουμε επί 2 ή 3 φορές, ανάλογα με το πόσες σούρες θέλουμε να κάνει η κουρτίνα.
  • Οσο και αν βαριόμαστε το σιδέρωμα, δεν το παραλείπουμε όσον αφορά τις κουρτίνες, καθώς οι τσαλακωμένες κουρτίνες θα υπονομεύσουν την αισθητική όλου του δωματίου. Αν πάλι δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να σιδερώσουμε, επιλέγουμε ένα ύφασμα που δεν τσαλακώνεται.