Γενετικό υλικό και πρωτεΐνες του πανδημικού κορωνοϊού ανιχνεύονται σε ορισμένους ασθενείς πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ένα φαινόμενο που ίσως εξηγεί τα επίμονα συμπτώματα της μακράς Covid-19.

Δύο ανεξάρτητες μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανιχνεύουν μόρια του κορωνοϊού στο έντερο ανθρώπων που είχαν προσβληθεί μήνες νωρίτερα, πολλοί από τους οποίους εμφάνισαν long Covid.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ότι ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται στο έντερο για μήνες. Ωστόσο, η ανίχνευση μορίων του δείχνει να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Μελέτη Α

Στην πρώτη μελέτη, η ομάδα της Έιμι Μπατς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναφέρει ότι περίπου το 4% των ασθενών της Covid-19 συνεχίζουν να απεκκρίνουν RNA του κορωνοϊού στα κόπρανα 7 μήνες με την αρχική διάγνωση. Η Μπατς αποκαλεί αυτά τα μόρια «φαντάσματα» του SARS-CoV-2.

Η παρουσία αυτών των «φαντασμάτων» στα κόπρανα συνδέεται με επίμονα γαστρεντερικά συμπτώματα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Med των εκδόσεων Cell. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κορωνοϊός πράγματι μολύνει το γαστρεντερικό σύστημα, γράφουν.

Μελέτη Β

Στη δεύτερη μελέτη, η ομάδα του Τίμον Άντολφ στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία ανιχνεύει μόρια του κορωνοϊού σε δείγματα ιστού από γαστρεντερολογικές βιοψίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για RNA αλλά για πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού.

Τα πειράματα έδειξαν ότι 32 από τους 46 συμμετέχοντες που ασθένησαν από ήπια Covid-19 φέρουν πρωτεΐνες του ιού στο έντερο επτά μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα δύο τρίτα αυτών των 32 ασθενών είχαν συμπτώματα long Covid, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Gastroenterology.

Σε ποια άλλα όργανα έχει εντοπιστεί ο ιός για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη

Τα ευρήματα, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature, έρχονται να προστεθούν σε άλλες έρευνες που εντοπίζουν επίμονες «δεξαμενές» του ιού σε άλλους ιστούς. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση δείχνει για παράδειγμα ότι το RNA του κορωνοϊού ανιχνεύεται σε πολλά όργανα όπως η καρδιά, τα μάτια και ο εγκέφαλος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η long Covid-19 οφείλεται στη σιωπηλή παραμονή του ιού, και όχι σε άλλους παράγοντες που έχουν προταθεί, όπως υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή μικροσκοπικούς θρόμβους.

Περισσότερα στοιχεία αναμένονται από μεγάλες μελέτες όπως το πρόγραμμα RECOVER του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το οποίο διερευνά το μυστήριο της μακράς Covid-19 και θα εξετάσει μεταξύ άλλων δείγματα ιστών από βιοψίες στο παχύ έντερο.