Αν και η yoga αποτελεί μια ήπια μορφή κίνησης, αυτό δεν σημαίνει ότι το χαλάκι (mat) που χρησιμοποιείτε δέχεται μόνο ήπιες κινήσεις. Ειδικά αν είστε νέοι στην γιόγκα, μπορεί να μην γνωρίζετε πότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το χαλάκι γιόγκα σας. Τα καλά νέα; Θα σας «ειδοποιήσει» εκείνο.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το χαλάκι της yoga

Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του αλλά και την συχνότητα χρήσης του. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να περιμένετε ένα στρώμα να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του χαλιού, τον ρυθμό εξάσκησης και το στυλ του ατόμου που το χρησιμοποιεί.

Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής ενός στρώματος γιόγκα μπορεί να ποικίλει, είναι προτιμότερο να δώσετε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια, αντί να βασιστείτε στις γενικότερες οδηγίες.

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το χαλάκι σας.

Το χαλάκι σας γίνεται λεπτότερο

Όταν το χαλάκι σας αρχίζει να γίνεται λεπτό, συνήθως γύρω από τα σημεία που τοποθετείτε τα χέρια και τα πόδια σας, τότε είναι μια καλή στιγμή για να πάρετε ένα νέο, καθώς δεν θέλετε να χαλάσει η ισορροπία σας.

 Παρατηρείτε φθορές

Αν παρατηρήσετε ότι το ανώτερο στρώμα έχει αρχίσει να φεύγει, σαν να «ξεφλουδίζει», ήρθε η ώρα για ένα νέο χαλάκι. Το ίδιο ισχύει για τις τρύπες ή άλλες μικρές και μεγαλύτερες φθορές, που είναι συνηθισμένες στις περιοχές όπου τοποθετείτε τα χέρια και τα πόδια σας.

Γλιστράτε

Ένα καλής ποιότητας στρώμα θα αποτρέψει την ολίσθηση, ακόμα και όταν ιδρώνετε, χωρίς να σας εμποδίζει να μετακινηθείτε. Εάν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας μετατοπίζονται ή τα χέρια σας γλιστρούν, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε το χαλάκι σας.