Ίσως ήδη έχετε φυτά εσωτερικού χώρου, εκτιμώντας την διακοσμητική τους αξία και την στιγμιαία γαλήνη που μπορεί να σας προσφέρει μια ματιά σε λίγο πράσινο, «ρίχνοντας» τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Αυτό που ίσως αγνοούσατε είναι ότι πολλά από τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν επίσης την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από σκόνες, τοξίνες και άλλα αλλεργιογόνα. Γι’ αυτό, ειδικά σε χώρους που κλιματίζονται -όπως το γραφείο- μπορούν να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Ο καλός αέρας οδηγεί σε καλύτερη υγεία και ευημερία καθώς και σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα!

Bonus: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Αν είναι πλατύφυλλα ή παχύφυτα, θα πρέπει μόνο να έχετε το νου σας στον εβδομαδιαία καθαρισμό των φύλων τους με ένα νωπό πανάκι, για να απομακρύνετε την σκόνη και τις βρωμιές που έχουν μαζέψει. Tip: Μην ξεχάσετε μετά να πλύνετε καλά τα χέρια σας γιατί ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Τρία φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν αποδεδειγμένα τον αέρα

Τα ακόλουθα φυτά εσωτερικού χώρου είναι όμορφα, εύκολα και καθαρίζουν πραγματικά την ατμόσφαιρα στο χώρο, όπως έδειξε η επιστημονική μελέτη ενός κτιρίου στο Νέο Δελχί – μια πόλη με ιδιαίτερα μολυσμένη ατμόσφαιρα:

#1 Σανσιβέρια

Η σανσιβέρια είναι το μοναδικό φυτό που κατά την διάρκεια της νύχτας, μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, αντί να απομακρύνουν το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Τα φύλλα της που μοιάζουν με λόγχες ωστόσο δεν ενδείκνυνται για χώρους με μικρά παιδιά.

#2 Φοίνικας Areca

Ο φοίνικας Areca απελευθερώνει άφθονη υγρασία στον αέρα και «μαγνητίζει» όλες τις τοξίνες στην ατμόσφαιρα. Αυτό το χαριτωμένο φυτό εσωτερικού χώρου είναι επίσης ασφαλές για τα κατοικίδια ζώα.

#3 Παχίρα

Η παχίρα αποτελεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό καθαριστικό του αέρα, λόγω της προτίμησης που έχει στις πτητικές ουσίες που είναι γνωστές ως VOC, οι οποίες προέρχονται από τα συνθετικά χαλιά και τα τεχνητά χρώματα. Ωστόσο, τα φύλλα της είναι τοξικά αν καταναλωθούν, γι’ αυτό προσέξτε σε περίπτωση που έχετε σκύλο, γάτα ή παιδιά.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα μελετήθηκαν για πρώτη φορά από τη NASA. Σημαντικές τοξίνες, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο, βρέθηκαν να εξουδετερώνονται και η μελέτη παρείχε μια λεπτομερή λίστα, ως προς το ποια φυτά εργάζονταν σε ποια συγκεκριμένη τοξίνη.