Η αναπνοή πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία, που εκτελεί το σώμα σας χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε μέχρι να… αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία. Δεν είναι πάντα εύκολο να πάρετε μια βαθιά αναπνοή, ειδικά αν αντιμετωπίζετε παθήσεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό σας, όπως το άσθμα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις όταν αναρρώνετε από την covid-19. Ωστόσο, οι ασκήσεις αναπνοής και ακόμη και ορισμένες στάσεις μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι προτείνουν μια συγκεκριμένη διάταση.

Διάταση για βαθιές αναπνοές

Ξαπλώνοντας μπρούμυτα, ακουμπήστε τα χέρια σας στο έδαφος και λυγίστε τους αγκώνες σας, διατείνοντας τον θώρακα. Σε αυτήν την θέση, το επάνω μέρος της πλάτης είναι σε προέκταση, το οποίο μπορεί να ανοίξει λίγο τον θώρακα, επιτρέποντας την μεγαλύτερη επέκταση, εξηγούν οι ειδικοί. Όσο περισσότερο μπορούν να «ανοίξουν» τα πλευρά σας, τόσο περισσότερο χώρο έχουν οι πνεύμονές σας για να φουσκώσουν καθώς εισπνέετε, ενώ η στήριξη στους πήχεις ή στους αγκώνες σας βοηθά και σε αυτή την προσπάθεια γειώνοντας τη στάση.

«Η στερέωση των αγκώνων ή των χεριών συμβάλλει σε πιο σταθερούς ώμους και οι μύες που προσκολλώνται στο θώρακα μπορούν να βοηθήσουν στην επέκταση του, οδηγώντας σε καλύτερη και πιο βαθιά αναπνοή» μας εξηγούν οι ειδικοί.

Χρήσιμες εναλλακτικές

Αν δυσκολεύεστε να εκτελέσετε την συγκεκριμένη διάταση, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καθίσετε στα γόνατά σας, τοποθετώντας τα χέρια ή τους αγκώνες στα γόνατά σας αντί για το πάτωμα. Εάν νιώθετε άβολα ξαπλώνοντας στο στομάχι σας, μια δεύτερη επιλογή είναι να ξαπλώσετε πάνω σε έναν κύλινδρο αφρού.

Για αυτό το τέντωμα βαθιάς αναπνοής, θα ξαπλώσετε ανάσκελα στο πάτωμα με τα γόνατά σας λυγισμένα και έναν κύλινδρο αφρού στις ωμοπλάτες σας, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε το στήθος σας και να σκύψετε πίσω από πάνω του. «Αυτό διευκολύνει την επέκταση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπου συνδέονται τα πλευρά μας, και αυτό συμβάλλει σε έναν πιο ευκίνητο θώρακα», εξηγούν οι ειδικοί.

Μια άλλη διάταση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η αναπνοή με σφιγμένα χείλη. «Η αναπνοή με σφιγμένα χείλη συμβάλλει στην ανακούφιση από τη δύσπνοια και βοηθά τους ανθρώπους να ανακτήσουν τον έλεγχο της αναπνοής τους», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αναπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα με τα χείλη σας ενωμένα σαν να προσπαθείτε να σφυρίξετε. Κάντε τις εκπνοές σας μια αργή, ελεγχόμενη ροή, κάνοντας καθημερινή εξάσκηση για τρία λεπτά συνολικά για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη.