Η παραλλαγή παραλλαγή Όμικρον, αν και πιο μεταδοτική από την Δέλτα, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει long covid (μακροχρόνια covid-19), σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η ανάλυση των δεδομένων από το King’s College London δημοσιεύθηκε στο επιστημονική περιοδικό The Lancet.

Τα συμπτώματα της long covid

Η μακροχρόνια covid-19 πρόκειται για την εμφάνιση νέων ή συνεχιζόμενων συμπτωμάτων τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο μετά την έναρξη της νόσου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, απώλεια συγκέντρωσης και πόνο στις αρθρώσεις. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα, είναι ιδιαίτερα περιοριστικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης μακράς διάρκειας covid-19 ήταν μεταξύ 20-50% λιγότερες κατά την περίοδο που κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον συγκριτικά με την περίοδο που κυκλοφορούσε η παραλλαγή Δέλτα, ανάλογα με την ηλικία και τον χρόνο από τον εμβολιασμό.

Για την μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 56.003 περιπτώσεις ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκαν θετικοί για πρώτη φορά φορά μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2021 και 9 Μαρτίου 2022, όταν η Όμικρον αποτελούσε το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις περιπτώσεις με 41.361 κρούσματα, που βρέθηκαν θετικά για πρώτη φορά μεταξύ 1ης Ιουνίου 2021 και 27 Νοεμβρίου 2021, όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν η κυρίαρχη.

Τι λένε τα δεδομένα

Η ανάλυση δείχνει ότι το 4,4% των περιπτώσεων με Όμικρον είχαν long covid σε σύγκριση με το 10,8% των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν με την Δέλτα.

Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός ατόμων που εμφάνισαν μακρά COVID-19 ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος την περίοδο κυκλοφορίας της Όμικρον. Αυτό οφείλεται στον τεράστιο αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από αυτήν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επικεφαλής συγγραφέας του King’s College London δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει long covid από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά και πάλι 1 στους 23 ανθρώπους που κολλούν COVID-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες».