Εάν είστε λάτρης του ποδηλάτου, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συγκίνηση μιας βόλτας στην ύπαιθρο για μια δυναμική προπόνηση. Αλλά αν ο μόνος λόγος που σας ενδιαφέρει το ποδήλατο είναι για να ξεφορτωθείτε το λίπος στην κοιλιά, θα πρέπει να αρχίσετε να ποδηλατείτε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό και να περάσετε καλά, είναι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα spinning.

Spinning ή power cycling: Πώς λειτουργεί

Τα ποδήλατα γυμναστικής χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από πολλούς που θέλουν να χάσουν βάρος και να αυξήσουν τη μυική τους μάζα. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε αντοχή και να δυναμώσετε τους μύες σας. Σε μια προσπάθεια να γίνει η άσκηση όσο πιο ωφέλιμη γίνεται, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικοί τύποι ποδηλάτων γυμναστικής. Ένα τέτοιο ποδήλατο είναι τα spin bikes.

Σε αντίθεση με τα κανονικά όρθια ποδήλατα γυμναστικής που είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν να κάνουν την άσκηση μια υγιεινή προσθήκη στον τρέχοντα τρόπο ζωής τους, τα ποδήλατα spin είναι ιδανικά για διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HITT), η οποία γυμνάζει πολλές και διαφορετικές μυικές ομάδες και συμβάλλει στην καύση του λίπους. Ο λόγος για τον οποίο τα spinning ποδήλατα μπορούν να κάψουν θερμίδες με υψηλό ρυθμό έχει σχεδόν να κάνει κυρίως με τον σχεδιασμό τους που μιμείται τη στάση και τη θέση ενός αγωνιστικού ποδηλάτου δρόμου.

Τι μπορεί να κάνει το spinning για εσάς

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος spinning οι συμμετέχοντες υπερέβαιναν τακτικά τη μέγιστη αερόβια ικανότητα τους για σύντομες περιόδους, υποδεικνύοντας ότι ωθούνταν έξω από τη ζώνη άνεσής τους. Αυτό καθιστά το spinning μία από τις καλύτερες μορφές ΗΙΤΤ.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το spinning είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση ενέργειας (καύση θερμίδων), άρα και μπορεί να μειώσει και το βάρος. Η έρευνα δείχνει, χαρακτηριστικά, ότι 50 λεπτά spinning είναι αρκετά για να κάψετε έως και 700 είδη λίπους και θερμίδες!

Τι άλλο μπορεί να κάνει για εσάς;

Να βελτιώσει τη σωματική δύναμη και αντοχή, εμπλέκοντας πολλές και διαφορετικές μυικές ομάδες, όπως τετρακέφαλους, μέγιστους και γλουτιαίους μύες. Έρευνα στη Σουηδία δείχνει, χαρακτηριστικά, ότι μια ώρα spinning σε ένα καλό εργόμετρο είναι αρκετή για να ενεργοποιηθεί όλο το σώμα.

Να μειώσει δραστικά τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή υγεία. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έχουν φανεί σε μαραθωνίους.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε spinning για να χάσετε βάρος;

Μια έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Αθλητισμού έδειξε ότι 45 λεπτά ποδηλασίας σε εσωτερικούς χώρους είναι αρκετά για να κάψετε έως και 600 θερμίδες. Εάν το συγκρίνετε αυτό με άλλες ασκήσεις όπως η αερόβια άσκηση (532 θερμίδες την ώρα) ή το περπάτημα (356 θερμίδες την ώρα), δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί το spinning είναι ένας δημοφιλής τρόπος απώλειας βάρους.

Αλλά για να αποφασίσετε να κάνετε spin bike, πρέπει να λάβετε υπόψη το βάρος και το σώμα σας. Ο κανόνας της φυσικής δραστηριότητας απαιτεί από τους ενήλικες να ασκούνται κατά μέσο όρο 150 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 20 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να αυξήσετε αυτόν τον χρόνο – για παράδειγμα, 30 λεπτά την ημέρα ή 180 λεπτά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη συνεδρία των 30 λεπτών σε μία συνεδρία, γιατί μπορείτε να διαθέσετε 30 λεπτά σε μια ολόκληρη μέρα.

Καθώς γίνεστε πιο δυνατοί, μπορείτε να αυξήσετε αυτόν τον αριθμό σε περίπου 50 λεπτά. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απώλεια βάρους είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και δεν πρέπει να περιμένετε να χάσετε όλο σας το βάρος την πρώτη εβδομάδα ή μήνα.

Κάνουμε spinning χωρίς υπερβολές

Αν και το υπερβολικό spinning μπορεί να φαίνεται απίστευτη ιδέα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως:

  • Πόνος στη μέση
  • Διάστρεμμα αυχένα
  • Πόνος στο γόνατο, στο ισχίο και στον αστράγαλο
  • Μυϊκός πόνος
  • Κράμπες στους μύες
  • Τενοντίτιδα
  • Εμετός

Για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια από τις παραπάνω «παρενέργειες», βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες:

  • Κάνετε πεντάλ για έως 20 λεπτά την εβδομάδα για να διατηρήσετε καλή υγεία
  • Ενυδάτωση: Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό μετά την προπόνηση
  • Μην ξεκινάτε την προπόνηση μετά από τραυματισμό: