Ανεξάρτητα από τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει κατά καιρούς, η γυμναστική με βάρη δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα αποκτήσετε μεγάλους, ογκώδεις μυς. Μάλιστα, όπως μας λένε οι ειδικοί, ισχύει το αντίθετο. «Η προπόνηση άρσης βαρών δεν σε κάνει αμέσως μυώδη…χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για μια καλή χρονική περίοδο για να συμβεί αυτό» εξηγούν. Σίγουρα θα χτίσετε μυς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως θα «φουσκώσετε».

Τι θα συμβεί λοιπόν αν σηκώσετε βάρη στις προπονήσεις σας;

Τα οφέλη της άρσης βαρών είναι πολλά παραπάνω από το χτίσιμο μυϊκής μάζας. Τα καλύτερα από αυτά περιλαμβάνουν:

Γερά οστά

Τα οστά σας μεγαλώνουν μαζί σας. Σας «κουβαλούν» καθημερινά και αν δεν τα διατηρήσετε υγιή, είναι πιθανό να κινδυνεύσετε από προβλήματα μελλοντικά. Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά μπορεί να γίνουν εύθραυστα και αδύναμα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε πτώσεις και κατάγματα οστών.

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη αδύναμα οστά μπορεί να διστάζουν να σηκώσουν βάρη, ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι των οποίων τα οστά ωφελούνται περισσότερο. Άλλη μελέτη επισημαίνει ότι οι προπονήσεις με βαριά αντίσταση βελτίωσε τη μυϊκή δύναμη, την οστική πυκνότητα και την ποιότητα ζωής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Βελτιώνει την σύνθεση του σώματος

Εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη σύσταση του σώματός σας, η άρση βαρών είναι μια καλή επιλογή. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση του βάρους κατά τις προπονήσεις αυξάνει την απώλεια λίπους ενώ αυξάνει την μυϊκή υπερτροφία.

Παρακολουθήστε το ποσοστό σωματικού λίπους σας για να μάθετε εάν χτίζετε μυς και χάνετε σωματικό λίπος ταυτόχρονα, αλλάζοντας τη σύσταση του σώματός σας. Και επειδή οι μύες και το λίπος δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, καταγράψτε το σωματικό σας λίπος κάθε 4-6 εβδομάδες για μια καλύτερη ιδέα της προόδου.

Καλύτερη λειτουργική απόδοση

Μεγαλώνοντας μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι πόνοι και οι ενοχλήσεις στο σώμα μπορεί να έχουν αυξηθεί, κάνοντας τις καθημερινές σας δραστηριότητες λίγο πιο δύσκολες. Εάν μπορείτε να κινηθείτε ευκολότερα, η ποιότητα της ζωής σας θα βελτιωθεί. Η άρση βαρών μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

«Η προπόνηση με βάρη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την λειτουργική απόδοση και την δύναμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας» μας λένε οι ειδικοί. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια ευρήματα με βελτιώσεις στην ισορροπία, τη στάση, το βάδισμα και τη δύναμη.