Ως παιδιά, μας ενθαρρύνουν να πίνουμε γάλα για να μπορέσουμε να «μεγαλώσουμε γεροί και δυνατοί». Τι συμβαίνει, όμως, με την επιθυμία μας να πίνουμε γάλα όταν πλέον έχουμε μεγαλώσει; Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες αναγνωρίζουν τη θρεπτική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων όσον αφορά το ασβέστιο και τα οφέλη του για την υγεία των οστών, λίγοι προτιμούν το γάλα ως επιλογή γεύματος. Λοιπόν, γιατί με τα χρόνια σταματάμε να πίνουμε γάλα; Και ως ενήλικες χρειάζεται ακόμη να το πίνουμε;

Δεκαετίες έρευνας συνεχίζουν να επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης της υγείας των οστών καθώς γερνάμε, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα των καταγμάτων και της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που λεπταίνει τα οστά και συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλή» κατάσταση, επειδή η απώλεια οστού συμβαίνει χωρίς συμπτώματα. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την επιδείνωση της υγείας των οστών τους και πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο – ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για υγιή οστά και ένα από τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά που απασχολούν τη δημόσια υγεία.

Γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το διατροφικό ασβέστιο δεν είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο της ζωής. Στην πραγματικότητα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, τα οστά μας αλλάζουν συνεχώς. Όταν η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο είναι χαμηλή, το σώμα σας κλέβει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα οστά σας – κάτι που μπορεί να τα κάνει πορώδη και αδύναμα.

Τα καλά νέα – οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να κάνουν μερικά απλά βήματα για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

*Βελτιώστε τη διατροφή σας

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μερικές από τις κορυφαίες πηγές ασβεστίου. Ενώ άλλες τροφές παρέχουν επίσης ασβέστιο, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επιλέξετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά – συν επιπλέον μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου – για να καλύψετε τις ημερήσιες απαιτήσεις σε ασβέστιο και να αποτρέψετε την κλοπή ασβεστίου από τα οστά σας.

*Ενισχύστε την απορρόφηση ασβεστίου

Η βιταμίνη D αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο. Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν αυγά, σολομό, μανιτάρια, εμπλουτισμένο γάλα και μερικά γιαούρτια. Μια ημερήσια δόση ηλιοφάνειας παρέχει επίσης βιταμίνη D. Για μέγιστη απορρόφηση, κατανείμετε την πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο με τα γεύματα και τα σνακ.

*Μην αφήσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη να σας σταματήσει

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές γαλακτοκομικών χωρίς λακτόζη και χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά και τα οφέλη που παρέχουν για τα οστά σας το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

*Κινηθείτε!

Η σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει ή να διατηρήσει την οστική σας μάζα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου πτώσεων. Δραστηριότητες που φέρνουν βάρος – όπως περπάτημα ή τρέξιμο, προπόνηση με βάρη ή ομαδικά μαθήματα φυσικής κατάστασης – ενισχύουν τα οστά σας.

Έτσι, η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι». Εμείς, ως ενήλικες, πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε γάλα – είτε το απολαμβάνετε ως καφέ latte το πρωί είτε ένα παγωμένο ποτήρι γάλα ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό βράδυ.