Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι έχουν σφιχτό πρόγραμμα με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που ίσα φτάνει για «στριμώξουν» μια προπόνηση, πόσο μάλλον δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα συν 150 λεπτά αερόβιας χαμηλής έντασης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης, που είναι οι οδηγίες φυσικής δραστηριότητας από τους ειδικούς. Μια λύση είναι να εκτελέσετε αυτούς τους δύο τύπους προπονήσεων παράλληλα, αλλά είναι καλύτερο να χωρίσετε ή να συνδυάσετε το αερόβιο με την ενδυνάμωση σε μια προπόνηση, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη και των δύο;

Αερόβιο και ενδυνάμωση χωριστά ή μαζί;

«Η επιλογή αυτή εξαρτάται από εσάς και από τους στόχους σας» μας λένε οι ειδικοί στον τομέα του fitness. «Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την οικοδόμηση μυών ή δύναμης, είναι καλύτερο να διαχωρίζετε την ενδυνάμωση και τις καρδιαγγειακές σας ασκήσεις σε διαφορετικές ημέρες, αφού θέλετε το σώμα σας να επικεντρώνεται στο χτίσιμο μυών μετά από κάθε προπόνηση», εξηγούν.

«Ο διαχωρισμός της ενδυνάμωσης και της αερόβιας γυμναστικής θα βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους του, όπως ξεκούραση και καύσιμα, για να χτίσει μυς, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους».

Από την άλλη πλευρά, η ανάμειξη των δύο στοιχείων μπορεί να σας ενισχύσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους με ταχύτερο ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι προπονήσεις HIIT, που συνδυάζουν συνήθως ασκήσεις ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακής άσκησης για μέγιστη απόδοση.

Φυσικά, ο τρόπος ζωής έχει σημασία και μερικές φορές υπαγορεύει τι μπορείτε να κάνετε. Εάν έχετε μόνο τρεις ημέρες για να προπονηθείτε με βάση το πρόγραμμα, τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητές σας είναι πολύ καλό να συνδυάσετε τις προπονήσεις σας ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα σε συνάρτηση με τον χρόνο που αφιερώνετε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν θέλετε απλώς να διατηρήσετε τη δύναμη και το βάρος σας. Απλά να έχετε κατά νου ότι οτιδήποτε από τα δύο κι αν επιλέξετε, η συνεχής άσκηση με συνεπείς προπονήσεις είναι αυτό που κάνει πραγματικά τη διαφορά και σας δίνει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.