Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα κλισέ. Άλλωστε ξέρεις καλά ότι το πρωινό είναι ένα γεύμα… χιλιοτραγουδισμένο, που έχει επαινεθεί πολλές φορές – και δικαίως – για τη σημασία του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Όμως δεν αρκεί να μην φεύγεις από το σπίτι με άδειο στομάχι για να απολαμβάνεις τα οφέλη του για την υγεία σου. Ειδικά από τη στιγμή που μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις σωστές (και λαχταριστές) επιλογές.

Βάλ’ τα στο ντουλάπι

…αλλά και στο ψυγείο. Ο λόγος για τις υγιεινές πρώτες ύλες και προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις μέσα σε λίγα λεπτά ένα πλήρες, ισορροπημένο πρωινό γεμάτο χρώμα, γεύση και ενέργεια. Για παράδειγμα, ανάμεσα στα προϊόντα της Fytro θα ανακαλύψεις ένα πλήθος από νόστιμες και θρεπτικές επιλογές για κάθε γούστο, είτε μιλάμε για ρυζογκοφρέτες, είτε για φυτικά ροφήματα με βιταμίνες και ασβέστιο, είτε για νόστιμες μαρμελάδες ή  λαχταριστά δημητριακά που μπορούν να γίνουν η βάση για πρωινά γεμάτα φαντασία.

Προετοίμασε το έδαφος

Για ένα προσεγμένο πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν είναι ανάγκη να ξυπνήσεις νωρίτερα. Αν ανήκεις στα νυχτοπούλια, μπορείς να έχεις κάνει την απαραίτητη προεργασία από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το μόνο που θα μένει να κάνεις, να είναι να απολαύσεις το πρωινό σου. Οι παρακάτω συνταγές, για παράδειγμα, μπορούν να προετοιμαστούν από το προηγούμενο βράδυ – ή, αν μιλάμε για σπιτικές μπάρες, από μέρες πριν – για να μπορείς να συνεχίσεις ανέμελα τον ύπνο σου.

Overnight Oats με Ρόφημα Σόγιας και Νιφάδες Βρώμης Fytro, Σουσάμι και Αποξηραμένα Βερίκοκα

Υλικά

4 αποξηραμένα βερίκοκα

2 κουτ. γλυκού λευκό καβουρδισμένο σουσάμι

100 γρ. Νιφάδες Βρώμης Fytro

400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) Ρόφημα Σόγιας Fytro

ξυλάκι κανέλας για γαρνίρισμα και κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Χτύπα στο μπλέντερ το Ρόφημα Σόγιας Fytro με τις μισές Νιφάδες Βρώμης Fytro μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Πρόσθεσε τις υπόλοιπες Νιφάδες Βρώμης Fytro και ανακάτεψε με ένα κουτάλι.

Μοίρασε σε 4 βαζάκια και γάρνιρε με ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα, καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα. Άφησέ τα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τουλάχιστον 4 ώρες, για να φουσκώσουν οι νιφάδες και να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Εναλλακτικά μπορείς να ζεστάνεις το Ρόφημα Σόγιας Fytro, να προσθέσεις τις Νιφάδες Βρώμης Fytro και να τις αφήσεις λίγο να φουσκώσουν. Μοίρασέ τες σε 4 ποτήρια, γάρνιρε και σέρβιρε απευθείας.

Μπάρες με Πίτυρο Bρώμης Fytro

Υλικά

120 γρ. Πίτυρο Βρώμης Fytro

50 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ

30 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

90 ml ανθρακούχο νερό

1 κουτ. γλυκού κανέλα

50 γρ. μέλι

1 ½ κουτ. γλυκού Φρουκτόζη Fytro

70 γρ. μαργαρίνη light

50 γρ. Σοκολάτα Yγείας

Εκτέλεση

Λιώσε τη σοκολάτα υγείας σε μπεν-μαρί και πρόσθεσε τη μαργαρίνη. Σε ένα μπολ ρίξε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του νερού. Ανακάτεψε και σιγά σιγά πρόσθεσε το νερό μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Ρίξε και τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη ανακατεύοντας όλο το μίγμα.

Στη συνέχεια πλάσε το μείγμα σε μπαστουνάκι και άφησέ το για λίγες ώρες στο ψυγείο να σφίξει.

Κόψε σε ροδέλες και ψήσε σε βουτυρωμένο ταψί στους 180 °C για 20 με 30 λεπτά.

Πόνταρε στις γρήγορες επιλογές

Από την άλλη, πέντε λεπτά αρκούν για να φτιάξεις ένα πολύχρωμο πρωινό γεμάτο βιταμίνες πριν το γραφείο. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί στα αγαπημένα σου Crunchy Muesli με Βρώμη Σοκολάτα, συνδυασμένα με φυτικό γάλα και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα, σε μια νόστιμη και ελαφριά ρυζογκοφρέτα Fytro με λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά και μια φέτα ντομάτας, σε ένα γρήγορο smoothie με τα υλικά της αρεσκείας σου ή και σε ένα εντυπωσιακό αλλά πανεύκολο smoothie bowl όπως τα παρακάτω.

Smoothie Βowl με Φράουλες, Cranberry και Crunchy Muesli με Βρώμη και Μέλι Fytro

Υλικά

250 ml (1 ¼ φλιτζ.τσαγιού) Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro

300 γρ. φράουλες κατεψυγμένες

20 γρ. cranberry

120 γρ. Crunchy Muesli με Βρώμη και Μέλι Fytro

8-10 φράουλες σε φέτες

3-4 κουτ. γλυκού σπόροι chia

Εκτέλεση

Χτύπα στο μπλέντερ τις κατεψυγμένες φράουλες με το Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Σέρβιρε σε 4 μπολ γαρνίροντας με λίγα Crunchy Muesli με Βρώμη και Μέλι Fytro, cranberry, τις φέτες από τις φράουλες και τους σπόρους chia.

Smoothie Bowl με Μπανάνες, Καρύδια και Muesli Fytro

Υλικά

2 μπανάνες (φρέσκιες που έχετε προηγουμένως καταψύξει) & επιπλέον για το γαρνίρισμα

1 φλιτζ. τσαγιού Muesli Fytro

250 ml (1¼ φλιτζ. τσαγιού) Ρόφημα Βρώμης Fytro

4-6 κουτ. σούπας χοντροσπασμένα καρύδια

2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος

Εκτέλεση

Χτύπα στο μπλέντερ τις κατεψυγμένες μπανάνες με το Ρόφημα Βρώμης Fytro μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Σέρβιρε σε 4 μπολ γαρνίροντας με ροδέλες μπανάνας, καρύδια, Muesli Fytro και λιναρόσπορο και κατανάλωσέ το άμεσα.

Extra tip

Για να απολαύσεις ένα ισορροπημένο πρωινό δεν χρειάζεται να απαρνηθείς τον καφέ σου. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για την κρυσταλλική ζάχαρη που ενδεχομένως προσθέτεις, και την οποία αξίζει να αντικαταστήσεις με την καστανή εκδοχή της.