Κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλοί άνθρωποι κάνουν ένα διάλειμμα από τη γυμναστική – τα ξενύχτια, οι εκδρομές και η έλλειψη ρουτίνας είναι οι πιο κοινοί «ένοχοι». Άλλοι απλά χρειάζονται μια σωματική και ψυχική ανάπαυλα αυτή την περίοδο του χρόνου, για να «φορτώσουν μπαταρίες» και να επανέλθουν δυναμικά. Για κάποιους, το διάλειμμα από τις τακτικές προπονήσεις αποτελεί αναπόφευκτο μέρος των διακοπών. Ωστόσο, άλλοι συχνά αρχίζουν να πανικοβάλλονται όταν πλησιάζει η θερινή τους άδεια, καθώς αναρωτιούνται αν με την αποχή για λίγες μέρες από το γυμναστήριο θα χάσουν όλα όσα με κόπο κέρδισαν όλη το προηγούμενο διάστημα.

Πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να χάσει τη φόρμα του; 

Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ολιγοήμερη ανάπαυση είναι σημαντική για την αποκατάσταση και την πρόληψη τραυματισμών. Ωστόσο, η αποχή από τη γυμναστική σίγουρα θα επηρεάσει τη φόρμα σας. Ο βαθμός εξαρτάται από τη διάρκεια του διαλείμματος, το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και το αν εστιάζετε στην καρδιαγγειακή ή μυϊκή ενδυνάμωση.

Επίπεδο φυσικής κατάστασης

Εάν γυμνάζεστε σε μέτρια ένταση τρεις φορές την εβδομάδα, χρειάζονται 2 έως 4 εβδομάδες πλήρους αδράνειας για να αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στη φυσική σας κατάσταση. Και όσο καλύτερη φόρμα έχετε, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

Εάν είστε αρχάριος, μην περιμένετε πολύ για να επιστρέψετε στη ρουτίνα της προπόνησής σας. Το «κλειδί» για να γυμνάζεστε και να είστε σε φόρμα είναι η συνέπεια. Εάν το σώμα σας δεν έχει ασχοληθεί με τη γυμναστική για αρκετό καιρό, θα χάσει τα κέρδη που έχετε επιτύχει μέσω μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης πολύ πιο γρήγορα.

Τι χάνω πρώτα αν απέχω για λίγες μέρες από τη γυμναστική;

Το επίπεδο αντοχής και η αερόβια φυσική σας κατάσταση είναι τα πρώτα πράγματα που θα επηρεαστούν. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε διαφορά στην καρδιαγγειακή σας απόδοση σε όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (το οξυγόνο που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης) μειώνεται κατά περίπου 20%, μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδράνειας.

Το επόμενο «θύμα» είναι η μυϊκή δύναμη. Χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να αρχίσουν να συρρικνώνονται οι μυϊκές ίνες. Και μετά από 4 ακόμη εβδομάδες, οι μύες σας θα αρχίσουν να ατροφούν και αυτή η αλλαγή γίνεται αισθητή. Οι μύες σας αισθάνονται λιγότερο σταθεροί και οι κοιλιακοί και οι δικέφαλοί σας φαίνονται πιο μαλακοί.

Εάν είστε σοβαρός αθλητής και προπονείστε με συνέπεια για πολλά χρόνια, θα μπορείτε να διατηρήσετε τα κέρδη σας για μερικές εβδομάδες περισσότερο. Ωστόσο, οι μυϊκές ίνες που χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένα αθλήματα (όπως οι μυικές ομάδες που απαιτούνται για να σηκώνεστε γρήγορα στη σανίδα του σερφ), αλλάζουν σε μόλις δύο εβδομάδες.

Βάρος

Όταν δεν είστε δραστήριοι καίτε λιγότερες θερμίδες. Επομένως, για να διατηρήσετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της απουσίας σας από τη γυμναστική, πρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα τη διατροφή σας. Συνεχίστε να τρώτε μια δίαιτα με άπαχες πρωτεϊνες, φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά στοχεύστε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων κατά 300 έως 400 ημερησίως για να αντισταθμίσετε τις επιπλέον θερμίδες που δεν θα κάψετε.

Συμπέρασμα

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση είναι να μην σταματήσετε εντελώς τη γυμναστική. Ακόμα κι αν η κανονική σας προπόνηση αποκλείεται, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. Κάντε γρήγορους περιπάτους, παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας, ανεβείτε τις σκάλες όταν αυτό είναι εφικτό και κάντε ελαφριές ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι.

Οι εύκολες κινήσεις σωματικού βάρους, όπως σανίδες, pushups και squat από όρθια θέση, θα κρατήσουν τους μύες σας ενεργούς και θα βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας κινητικότητας.