Οι φίλοι μπορούν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον και στο θέμα της σωματικής άσκησης. Κάποιοι το λένε και «Κοινωνική διευκόλυνση», πρόκειται για την τάση να αποδίδουμε καλύτερα όταν έχουμε συνεργασία και συναγωνισμό από ό,τι μόνοι μας. Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την εκγύμναση των κοιλιακών και του κάτου μέρους του σώματος, συνδυασμένο με ασκήσεις ευλυγισίας για το πάνω μέρος.

Και οι δύο βρίσκεστε σε όρθια θέση, με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Ο ένας από τους δύο βρίσκεται μπροστά με τα χέρια τεντωμένα προς τα πίσω και ο άλλος κρατάει με τα χέρια τους καρπούς του μπροστινού. Ο πίσω ασκεί μία ελαφριά πίεση στους καρπούς του μπροστινού, τέτοια ώστε να υπάρχει μια καλή διάταση χωρίς πόνο.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε την ίδια άσκηση αλλάζοντας θέσεις. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα εκτελείτε άλλη μία φορά.
Διατείνετε στήθος, ώμους, δικέφαλους, τρικέφαλους.

Το σώμα σας βρίσκεται σε ύπτια θέση, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Τα χέρια σας είναι λυγισμένα στους αγκώνες και τα δάχτυλα ακουμπούν ελαφρώς στο ύψος των αφτιών. Από αυτή τη θέση εκτελείτε κάμψεις του κορμού προς τα πάνω και επαναφέρετε χωρίς να ξαπλώνετε εντελώς. Προσοχή στον αυχένα σας, ο οποίος θα πρέπει να είναι σταθερός καθ΄ όλη τη διάρκεια της κίνησης. Επιπλέον προσέχετε ο κορμός σας, κατά την εκτέλεση της άσκησης, να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά (μέχρι εκεί που νιώθετε μια ελαφριά πίεση στην κοιλιά).

Εκτελείτε 3 σετ από 15 επαναλήψεις με ενδιάμεσο διάλειμμα.
Γυμνάζετε τους κοιλιακούς.

Το σώμα σας είναι σε όρθια θέση, με τα πέλματα σε ελαφριά διάσταση και ο κορμός ελαφριά λυγισμένος προς τα εμπρός. Τα χέρια σας είναι λυγισμένα στους αγκώνες, προς τα εμπρός, ενωμένα στα δάχτυλα των παλαμών. Από αυτή τη θέση εκτελείτε καθίσματα προς τα κάτω και επαναφέρετε χωρίς να τεντώσετε τα γόνατα. Προσοχή η γωνία των γονάτων όταν κατεβαίνετε να είναι μέχρι 90 μοίρες (ημικαθίσματα). Αν έχετε ευαισθησία στα γόνατα κάνετε μικρότερη κίνηση και λιγότερες επαναλήψεις.

Εκτελείτε 3 σετ των 15 επαναλήψεων με ενδιάμεσο διάλειμμα.
Γυμνάζετε γλουτούς, τετρακέφαλους και προσαγωγούς.

Το σώμα σας είναι σε όρθια θέση, με το ένα πόδι λυγισμένο μπροστά και το άλλο πόδι ελαφρώς λυγισμένο προς τα πίσω ακουμπώντας στη μύτη. Ο κορμός σας είναι κάθετος προς το έδαφος ενώ τα χέρια σας είναι λυγισμένα στον αγκώνα μπροστά με ενωμένες τις παλάμες στα δάχτυλα. Από αυτή τη θέση εκτελείτε προβολές του πίσω ποδιού προς τα κάτω και επαναφέρετε χωρίς να τεντώσετε τα γόνατα.

Εκτελείτε 3 σετ από 12 επαναλήψεις σε κάθε πόδι με ενδιάμεσο διάλειμμα.
Γυμνάζετε τετρακέφαλο, δικέφαλο, γλουτό, προσαγωγό και λαγονοψοΐτη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής