Είναι ένα από τα αγαπημένα καλλυντικά συστατικά πολλών celebrities, όπως η Kate Hudson, οι οποίες τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους αλλά και για να αποκτήσουν φρέσκια, λαμπερή επιδερμίδα λίγο πριν από τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί. Ο λόγος για τις απολεπιστικές μάσκες με ένζυμα φρούτων, όπως παπάγια, γκρέιπφρουτ, ανανάς και κολοκύθα, που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα με ήπιο τρόπο χωρίς να προκαλούν κοκκινίλες και ερεθισμούς. Πώς λειτουργούν: Απλά τις εφαρμόζουμε σε καθαρή επιδερμίδα, τις αφήνουμε όσο χρόνο συστήνουν οι οδηγίες χρήσης τους και στη συνέχεια ξεπλένουμε. Η επιδερμίδα μας θα γίνει πιο λεία και λαμπερή από ποτέ.

Ενζυμα: Σε ποια καλλυντικά τα συναντάμε

Τα ένζυμα είναι πρωτεϊνες που διασπούν την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και βελτιώνοντας την όψη της. Τα βρίσκουμε σε μία ευρεία γκάμα καλλυντικών:

* Σε προϊόντα απολέπισης

* Σε καθαριστικά προσώπου

* Σε τονωτικές λοσιόν κατά της λιπαρότητας και των διεσταλμένων πόρων

* Σε ορούς και κρέμες αντιγήρανσης

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη τους

-Απολέπιση

Απομακρύνουν με ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, προάγουν την αναδόμησή του και αυξάνουν τη φωτεινότητά του.

-Αναδόμηση

Είναι πολύ πιθανόν η αντιγηραντική κρέμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά να περιέχει ένζυμα, χωρίς να το γνωρίζουμε. Συνήθως εμπλουτίζουν συνθέσεις που επανορθώνουν τις βλάβες των κυττάρων, π.χ. από τον ήλιο ή τη ρύπανση.

-Είναι ιδανικά για την ξηρή, ευαίσθητη ή δυσανεκτική επιδερμίδα

Αν το δέρμα μας αντιδρά εύκολα ή παρουσιάζει ευαισθησίες, τα ένζυμα είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να βελτιώσουμε την υφή και τη λάμψη της χωρίς τρίψιμο. Π.χ. οι μάσκες προσώπου με ένζυμα συνιστούν την καλύτερη λύση απολέπισης αντί για ένα scrub με κόκκους.

-Είναι συμβατά με αρκετά άλλα καλλυντικά συστατικά

Γι’ αυτό και δεν προκαλούν ευαισθησίες, ωστόσο καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε καθημερινά με άλλα ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη.

Πώς τα εντάσσουμε στην περιποίησή μας

Οπως με κάθε νέο ενεργό συστατικό, καλό είναι να τα προσθέσουμε σταδιακά στη φροντίδα μας. Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, ξεκινάμε να τα χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα και αυξάνουμε τη συχνότητα χρήσης τους καθώς τα συνηθίζει το δέρμα μας. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού, επειδή όπως συμβαίνει με κάθε είδους χημική απολέπιση, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο.