Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις στάσεις (asanas), στο σύνολό της η yoga περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός. Η λέξη «yoga» προέρχεται από τη ρίζα της λέξης «yuj», που σημαίνει «ζυγώνω» ή «δένω», με την υποκείμενη έννοιά της να αφορά τη σύνδεση. Ενώ οι έρευνες για τα οφέλη της yoga συνεχίζονται, πολλά είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη συνολική μας ευημερία.

Yoga για ευλυγισία και δύναμη

Η ευλυγισία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σωματικής υγείας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στυλ για να επιλέξετε, που ποικίλλουν σε ένταση, υψηλή, μέτρια ή και ήπια. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και τα στυλ χαμηλότερης έντασης μπορούν να αυξήσουν την ευλυγισία σας.

Ορισμένοι τύποι μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της δύναμής σας. Εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της τάξης, την προσέγγιση και τον instructor που θα επιλέξετε. Οι αργές κινήσεις και οι βαθιές αναπνοές αυξάνουν τη ροή του αίματος και ζεσταίνουν τους μυς, ενώ μένοντας σε μια στάση μπορείτε να «χτίσετε» δύναμη.

Ενδεικτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τη στάση του δέντρου. Ισορροπήστε στο ένα πόδι, ενώ κρατάτε το άλλο πόδι στη γάμπα σας ή πάνω από το γόνατο (αλλά ποτέ στο γόνατο) σε ορθή γωνία. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα σημείο μπροστά σας, ενώ ισορροπείτε για ένα λεπτό.

H yoga είναι εξίσου καλή με τις βασικές διατάσεις για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας σε άτομα με πόνο  στον αυχένα και τους ώμους.

Ρουτίνα για να ανακουφιστείτε

Αφιερώστε είκοσι λεπτά για να εκτονώσετε την ένταση από την περιοχή του αυχένα και των ώμων με την ακόλουθη ρουτίνα: