Έχετε παρατηρήσει πως μετά από ένα κρυολόγημα ο οργανισμός αργεί να επανέλθει; Πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μερικές εβδομάδες μέχρι να ανακάμψετε πλήρως από την ασθένεια. Ενώ λοιπόν, τα φτερνίσματα, ο βήχας και ο πυρετός μπορεί να έχουν υποχωρήσει, η αδυναμία και η κούραση παραμένει και ίσως, να είναι μεγαλύτερη από πριν.

Δείτε 8 δοκιμασμένα tips για να ανακτήσετε σε χρόνο ρεκόρ την ενέργειά σας, μετά το κρυολόγημα:

Φαγητό και θρεπτικά συστατικά

Όταν ήσασταν άρρωστοι και ο οργανισμός ήταν ταλαιπωρημένος, δεν είχατε και πολύ όρεξη για φαγητό. Τώρα όμως, που αισθάνεστε καλύτερα, η αποκατάσταση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε τη δύναμή σας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το πλιγούρι, οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως ένα αυγό ή το κοτόπουλο και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, είναι κατάλληλα να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Η προσθήκη τροφίμων ωμέγα-3 στη διατροφή σας παρέχει επίσης σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Νερό, νερό, νερό

Όταν έχετε λίγα υγρά, μπορεί να οδηγηθείτε σε αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι. Το να πίνετε αρκετό νερό σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι. Εκτός από νερό, φροντίστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να διατηρήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα ηλεκτρολυτών.

Άσκηση

Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος για την τόνωση της ενέργειας. Κάνει το αίμα να κυκλοφορεί πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα. Παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεστε καλά, δοκιμάστε να κινείτε το σώμα σας, ακόμα κι αν είναι μόνο για 10 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα.

Ξεκούραση και χαλάρωση

Το άγχος και η κούραση συνδέονται. Η ανάρρωση από μια ασθένεια απαιτεί χρόνο. Αν δυσκολεύεστε να ανακάμψετε, αποφύγετε να κάνετε πολλά και απλώς χαλαρώστε. Αντί να βγείτε έξω, μείνετε μέσα και δείτε μια ταινία. Εάν νιώθετε πως δεν έχετε αναρρώσει πλήρως, ζητήστε μερικές μέρες επιπλέον άδεια από την δουλειά, μέχρι να νιώσετε και πάλι λειτουργικοί.

Ύπνος

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να υποστηρίξετε το σώμα σας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, δυσκολεύεστε να εκτελέσετε καθημερινές εργασίες που απαιτούν εκτεταμένες ποσότητες ενέργειας. Ο μη επαρκής ύπνος σε τακτική βάση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλές παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Για να επαναφέρετε την ενέργειά μας στα προ της ασθένειας επίπεδα, αφιερώστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα για ύπνο.

Ξεκινήστε γιόγκα ή διαλογισμό

Οι άνθρωποι συνήθως στρέφονται στη γιόγκα και τον διαλογισμό όταν αναζητούν έναν τρόπο να χαλαρώσουν. Ξέρατε όμως, ότι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τα επίπεδα ενέργειάς σας;

Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξασκηθούν στη γιόγκα, να διαλογιστούν και να διαβάσουν. Σε μόλις 10 λεπτά, όσοι έκαναν γιόγκα και διαλογισμό παρουσίασαν παρόμοιες, σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να ξεκινήσετε, υπάρχουν διαδικτυακά βίντεο για αρχάριους.

Περιορίστε τη ζάχαρη

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Είναι κακό για την καρδιά, το συκώτι και το δέρμα σας και μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας.

Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε αναρρώσει πλήρως, η κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι. Μείνετε με φρούτα προς το παρόν μέχρι το σώμα σας να μπορεί να χειριστεί την περιστασιακή λιχουδιά με περισσότερη ενέργεια.

Ήλιος, ήλιος, ήλιος

Ο ήλιος είναι το πιο σημαντικό για ενέργεια και διάθεση. Το ηλιακό φως ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και σας δίνει περισσότερη ενέργεια. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να παραμείνετε ήρεμοι. Οι ειδικοί προτείνουν να περάσετε περίπου 15 με 30 λεπτά στον ήλιο. Εάν θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο έξω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και φροντίστε πάντα να εφαρμόζετε αντηλιακό υψηλής ποιότητας.