Η μελιτζάνα, ένα θρεπτικότατο λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες που μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική πρώτη ύλη στην κουζίνα σας.

Υλικά για 4 άτομα
5 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
½ κιλό ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
100 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
500 γρ. μοτσαρέλα
1-2 φρυγανιές τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
Ρίγανη ξερή
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες περίπου 2 εκ. και τις ξεπικρίζουμε.
2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να μαλακώσουν. Επειτα προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Αν οι ντομάτες ξινίζουν ελαφρώς, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 25′.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε ένα βαθύ ταψάκι ή πυρέξ απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη σάλτσα και τοποθετούμε μία στρώση από μελιτζάνες. Από πάνω βάζουμε μία στρώση τυριών. Επειτα ρίχνουμε πάλι ομοιόμορφα τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία άλλες δύο φορές.
5. Τελειώνουμε με μία στρώση σάλτσας, παρμεζάνα και τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο περίπου 45′.
6. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για να «δέσουν» τα υλικά μας και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα σε μερίδες. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.