Φοβάστε ότι η αντιπαράθεση με τον σύντροφό σας θα βλάψει τη σχέση σας, με αποτέλεσμα να υποχωρείτε συνεχώς και να παρακολουθείτε τα γεγονότα ως θεατής; Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα οικειότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Αλλά αυτός ο τρόπος αντίδρασης προστατεύει πραγματικά τη σχέση σας; Λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς η απάντηση είναι ένα μεγάλο «όχι». Αντίθετα, τα πρότυπα αποφυγής συγκρούσεων μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της σχέσης σας. Μπορούν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη, να κάνουν τον σύντροφό σας να αισθάνεται ανασφαλής και να σας κάνουν να τρέφετε δυσαρέσκεια με τρόπο που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήκουστοι μακροπρόθεσμα. Η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να σημαίνει την έναρξη ενός πολέμου μέσα σας, χωρίς κανέναν άλλο να πολεμήσει εκτός από εσάς.

Εάν έχετε παρατηρήσει ένα μοτίβο αποφυγής συγκρούσεων στον εαυτό σας ή στον σύντροφό σας, αυτό το άρθρο μπορεί να σας δώσει τις απαντήσεις και την καθοδήγηση που αναζητάτε. Θα μάθετε γιατί έχετε την τάση να αποφεύγετε την αντιπαράθεση, πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας και τι μπορείτε να κάνετε για να «σπάσετε» το μοτίβο.

Τι είναι η Συμπεριφορά Αποφυγής Συγκρούσεων;

Κατά κάποιο τρόπο, η αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος συμπεριφοράς που αρέσει στους ανθρώπους. Συχνά έχει τις ρίζες του σε έναν βαθύ φόβο να αναστατώσει άλλους ανθρώπους και να δει τις αρνητικές αντιδράσεις τους. Αυτός ο φόβος μπορεί να συμβεί εάν ένα παιδί μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι υπερκριτικό, απορριπτικό ή καταχρηστικό. Ένα τέτοιο παιδί μπορεί να μεγαλώσει και να περιμένει αρνητικά αποτελέσματα από τη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να κάνει αυτό το άτομο να αποσυρθεί από την αντιπαράθεση στην ενήλικη ζωή του από φόβο για τις ίδιες απορριπτικές ή επικριτικές αντιδράσεις, στις οποίες είχε εκτεθεί στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Εάν αυτό σας φαίνεται οικείο, τότε το να λέτε τη γνώμη σας και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας μπορεί να σας εκνευρίζει, να σας τρομάζει ή να σας προκαλεί ακραίο στρες. Μπορεί, λόγου χάρη, να αλλάζετε θέμα κάθε φορά που ο σύντροφός σας θίγει ένα επίμαχο θέμα. Μπορεί, επίσης, να υπομένετε πολύ άβολες καταστάσεις επειδή δεν θέλετε να μιλήσετε και να «ταρακουνήσετε τα νερά». Η διατήρηση του status quo είναι αυτό που ξέρετε, εκεί νιώθετε ασφαλείς.

Μερικά άλλα παραδείγματα αποφυγής συγκρούσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άρνηση ύπαρξης θέματος – στρουθοκαμηλισμός
  • Ακραίος φόβος απογοήτευσης των άλλων ανθρώπων
  • Παράκαμψη άβολων συζητήσεων
  • Καλλιέργεια δυσαρέσκειας για άλυτα προβλήματα

Γιατί αποφεύγετε την αντιπαράθεση;

Το πώς αντιδρούν οι γονείς και οι φροντιστές όταν ένα παιδί εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία του παιδιού. Εάν ένα παιδί ελέγχεται, καταποντίζεται ή απορρίπτεται στο οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές και σκέψεις αποφυγής συγκρούσεων και μυστικοπαθειών, προκειμένου να διατηρήσει το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας. Εάν διαπιστώνετε, επομένως, ότι έχετε την τάση να προσκολλάστε στις σχέσεις σας αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και τη σύνδεση ή είστε επιρρεπείς σε μυστικά, μπορεί να έχετε κάποιες τάσεις αποφυγής που μάθατε στην παιδική σας ηλικία.

Το πληγωμένο εσωτερικό σας παιδί ή έφηβος που θυμάται πολύ έντονα τα περασμένα οδυνηρά αποτελέσματα της αντιπαράθεσης μπορεί να σας κάνει να καταφεύγετε στα μαθημένα πρότυπα επιβίωσής σας κάθε φορά που αντιμετωπίζετε σύγκρουση στην ενήλικη ζωή. Αυτός είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε την αίσθηση της ασφάλειας για να αποφύγετε να βλάψετε τον εαυτό σας.

Η ακριβής φύση αυτών των μοτίβων θα εξαρτηθεί από τις μοναδικές σας περιστάσεις. Η απόσυρση και η αποφυγή της αντιπαράθεσης είναι κάτι συνηθισμένο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να διαμαρτυρηθούν σθεναρά όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά ή να καταφύγουν στο να κατηγορήσουν άλλους ανθρώπους για να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Πώς η αποφυγή της σύγκρουσης επηρεάζει τις σχέσεις;

Εάν μάθατε να αποφεύγετε τις συγκρούσεις ως παιδί, μπορεί να βρεθείτε να χάνετε γρήγορα τη φωνή σας στις σχέσεις σας. Λόγου χάρη, μπορεί να σιωπήσετε όσο πληγωμένοι κι αν είστε ή μπορεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν έχετε πληγωθεί καθόλου.

Όταν συνεχίζετε να κρύβετε τα συναισθήματά σας και να «σκουπίζετε» τα προβλήματα κάτω από το χαλί, στην πραγματικότητα δεν θα τα κάνετε να φύγουν. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν γιγαντωμένα, όταν δεν το θέλετε. Μπορεί επίσης να κατευθύνετε υποσυνείδητα τα αρνητικά και οδυνηρά συναισθήματα στον σύντροφό σας, κατηγορώντας τον για την αδυναμία σας να μιλήσετε και να καλλιεργήσετε την οικειότητα. Ή μπορεί να τα κατευθύνετε προς τα μέσα και να αρχίσετε να μισείτε τον εαυτό σας για τις αδυναμίες σας.

Τελικά, η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να εμποδίσει την υγιή ανάπτυξη μιας σχέσης. Μπορεί να σας εμποδίσει να βρείτε ικανοποίηση στη σχέση σας και να αναπτύξετε οικειότητα. Και μια σχέση αποφυγής συγκρούσεων δεν είναι ένα γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη.

Πώς μπορώ να σταματήσω να φοβάμαι τη σύγκρουση;

Εάν αισθάνεστε ότι ο φόβος της σύγκρουσης σας εμποδίζει να καλλιεργήσετε υγιείς σχέσεις, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να θεραπεύσετε τις παιδικές σας πληγές και να ξεπεράσετε τις τάσεις φόβου-φυγής σας:

#1 Αξιολογήστε τα πρότυπα επιβίωσής σας

Ποιες εμπειρίες από το παρελθόν σας μπορεί να έχουν οδηγήσει στην αποφυγή των συγκρούσεων; Από τι προσπαθείτε να ξεφύγετε όταν αποφεύγετε την αντιπαράθεση; Η επίγνωση των βασικών προτύπων επιβίωσής σας είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή τους.

#2 Σκεφτείτε τις επιπτώσεις της απόκρυψης συναισθημάτων

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τους αρνητικούς τρόπους με τους οποίους η αποφυγή της αντιπαράθεσης μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας. Αυτό μπορεί να σας παρακινήσει να μιλήσετε και να εργαστείτε για την ανάπτυξη πιο υγιών συμπεριφορών σύγκρουσης.

#3 Σκεφτείτε πώς μπορεί να σας ωφελήσει η υγιής σύγκρουση

Το να συζητάτε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ σας. Μπορεί επίσης να σας είναι πιο εύκολο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε άλλες καταστάσεις, είτε κοινωνικές είτε επαγγελματικές.

#4 Επανεξετάστε τυχόν υποθέσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τη σύγκρουση

Ο φόβος της σύγκρουσης μπορεί να είναι απίστευτα βαθιά ριζωμένος, επομένως αυτό το βήμα μπορεί να είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η αντιπαράθεση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε πόνο και αγωνία. Κι όσο περισσότερο ασκείτε τις υγιείς συγκρούσεις, τόσο λιγότερο φοβάστε την επόμενη φορά.

#5 Κάντε ένα βήμα τη φορά

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και το να ξεπεράσετε τα μαθησιακά σας πρότυπα επιβίωσης, είναι απίθανο να είναι μια γρήγορη διαδικασία. Κάντε το αργά και δουλέψτε με ένα πρόβλημα τη φορά.

#6 Εξασκηθείτε στο να παραμένετε ήρεμοι

Η ειλικρινής και δίκαιη επικοινωνία βασίζεται στην υπομονή, την ψυχραιμία και τις δηλώσεις «εγώ». Αντί να ρίχνετε ευθύνες, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να δώσετε την προοπτική σας ήρεμα. Η ιδέα είναι να γίνουμε πιο διεκδικητικοί, όχι επιθετικοί.

Μάθετε την υγιή σύγκρουση μέσω της καθοδήγησης οικειότητας σχέσεων

Τα άτομα με ασφαλή προσκόλληση είναι σε θέση να βιώσουν συγκρούσεις, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να τα εκφράσουν με ήρεμο, υγιή τρόπο. Εάν τα παιδικά σας βιώματα σας οδήγησαν σε αγχώδεις και αποτρεπτικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή σας, μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά οδυνηρό να κάνετε το πρώτο βήμα και να ξαναμάθετε υγιή πρότυπα επικοινωνίας στη σχέση.