Ο διαβήτης είναι μία δυνητικά θανατηφόρα νόσος που επηρεάζει περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΗΔΙΚΑ). Ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής όσων αντιμετωπίζουν διαβήτη, όπως έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Ανατρέχοντας σε μελέτες που διεξήχθησαν κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια περισσότερων από 10 ετών, αναφορικά με τη θνησιμότητα απ’ όλες τις αιτίες ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των πασχόντων (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης και των επιπέδων πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες και μέταλλα), τα συμπληρώματα διατροφής και τις δευτερεύουσες φυτικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αυγά και η διατροφική χοληστερόλη συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας απ’ όλες τις αιτίες. Τα λαχανικά και η φυτική πρωτεΐνη είχαν αντίστροφη συσχέτιση, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Από την άλλη πλευρά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρέθηκαν να έχουν σημαντική σχέση με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τι να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να αποκομίσουν οφέλη επιμήκυνσης της ζωής, όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έπρεπε να προσθέσουν μόνο μία μερίδα (περίπου 20 γραμμάρια) δημητριακών ολικής άλεσης από τρόφιμα όπως το μαύρο ψωμί, το καστανό ρύζι ή τα δημητριακά πρωινού στην καθημερινή τους διατροφή. Κάνοντάς το αυτό μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 16%.

Ξεχωριστά, μία μόνο μερίδα ψαριού την εβδομάδα (ναι, μόνο μία μερίδα την εβδομάδα!) μείωσε τον κίνδυνο κατά 5%, ενώ 100 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 13%. Μόλις 5 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα συνδέθηκαν με μείωση 14%.

Το διατροφικό «προφίλ» που αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς αυτός ο τρόπος διατροφής έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας και μείωσης του κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας ακόμη και ορισμένων  τύπων καρκίνου.

Συγκεκριμένα:

  • Οι τροφές ολικής άλεσης μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, ενώ επιβραδύνουν την απορρόφηση των τροφών που με τη σειρά τους εμποδίζουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ιππόγλωσσα, είναι εξαιρετικές επιλογές για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της φλεγμονής.
  • Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη, εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει πολύ λίπος και χοληστερόλη που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακές παθήσεις και διατηρεί καλή πεπτική υγεία.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να ωφεληθεί καταναλώνοντας τροφές ολικής άλεσης πλούσιες σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες.