Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι αφαιρούν 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται, εκδηλώνονται και τελικά αντιμετωπίζονται σε γυναίκες και άνδρες. Κι ενώ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή πολλών γυναικών, η ενημέρωση εξακολουθεί να απευθύνεται στον ανδρικό πληθυσμό, μεγαλώνοντας το χάσμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης εις βάρος των γυναικών.

Μικρότερη καρδιά και αιμοφόρα αγγεία οι γυναίκες

Υπάρχουν διαφορές στο ανδρικό και στο γυναικείο σώμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν μικρότερες καρδιές και μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτή η διαφορά είναι σημαντική επειδή μερικές φορές τα μικρότερα αγγεία δεν εμφανίζονται καλά στην αγγειογραφία, ακτινογραφική εξέταση των φλεβών, των αρτηριών και των καρδιακών κοιλοτήτων κι ως εκ τούτου τα σημάδια απόφραξης μπορεί να μην είναι ορατά σε ορισμένες γυναίκες.

Οι γυναίκες τείνουν επίσης να αναπτύξουν καρδιακή νόσο στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς αντί για τις μεγάλες στεφανιαίες αρτηρίες που παρατηρείται συνήθως στους άνδρες.

Σημαντική η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

Το ιστορικό γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας και οι καρδιακές παθήσεις φαίνεται πως συνδέονται στενά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχει διαπιστωθεί σε έρευνα ότι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιακής νόσου, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και ασκεί πίεση στα όργανα, μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Διαφέρουν τα συμπτώματα σε γυναίκες και άνδρες

Πολλά από τα «κλασικά» συμπτώματα καρδιακής προσβολής – όπως ο συντριπτικός πόνος στο στήθος – βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει σε άνδρες. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα, παρόμοια της γρίπης όπως:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Ίδια επίπεδα τροπονίνης;

Η μέτρηση της τροπονίνης Τ στο αίμα αποτελεί ένα καλό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό της οξείας μυοκαρδιακής βλάβης. Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι στις γυναίκες είναι πιθανόν τα χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα να υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή.

Διαφορές και στην θεραπεία

Οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση, συγκριτικά με τους άνδρες, στη θεραπεία για να έχουν καλά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας κατόπιν χειρουργικής επέμβασης bypass (στεφανιαίας αρτηρίας), ένα είδος χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς εξαιτίας φραγμένων αρτηριών στην καρδιά. Μια πιο συντηρητική προσέγγιση στη θεραπεία μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη για ορισμένες γυναίκες, αποκαλύπτει έρευνα.