Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα είστε θυμωμένοι – και δεν πειράζει. Ο θυμός είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα, συνήθως ως μια αντίδραση σε ένα αίσθημα απογοήτευσης, αδυναμίας, αδικίας ή απειλής. Ο θυμός φαίνεται να διαχέεται παντού, από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πολιτικές συζητήσεις μέχρι τις εκπομπές ειδήσεων και οπουδήποτε ενδιάμεσα.

Αν νιώθετε αυτές τις μέρες σαν ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να χυθεί, δεν είστε οι μόνοι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θυμού προέρχεται από το αίσθημα απώλειας του ελέγχου. Κι ενώ αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση, το να είσαι θυμωμένος όλη την ώρα δεν είναι υγιές, όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σας. Αν ο θυμός σάς εξουθενώνει και δεν υπάρχει υγιής διέξοδος, θα κατευθυνθεί σε αθώους ανθρώπους και αθώες καταστάσεις.

Πώς να διαχειριστώ το θυμό μου με υγιή τρόπο;

Για να ξεκινήσετε, απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας, πετάξτε τα ποτά και τα τσιγάρα και αναζητήστε πιο υγιείς τρόπους για να διοχετεύσετε τον θυμό σας σε δύναμη και θετικότητα.

Απομακρυνθείτε από το πρόβλημα

Μερικές φορές, όταν βρίσκεστε στο κύμα των συναισθημάτων σας, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε προοπτική για το τι συμβαίνει και γιατί είστε θυμωμένοι – και τότε είναι καλό να κάνετε ένα βήμα πίσω. Απομακρυνθείτε λοιπόν από το πρόβλημα για να μπορέσετε να αποκτήσετε προοπτική.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι άνθρωποι συνιστούν να παίρνετε βαθιές ανάσες όταν νιώθετε «το αίμα να σας ανεβαίνει στο κεφάλι»: Όταν νιώθετε θυμό, πυροδοτείται η απόκριση μάχης ή φυγής του σώματός σας και δεν λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο. Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό για να ηρεμήσετε. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την απόκριση στο στρες. Μόλις νιώσετε πιο ήρεμοι και με περισσότερο έλεγχο, θα μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά, να είστε λιγότερο παρορμητικοί και να κάνετε ενέργειες που ωφελούν εσάς (και τους άλλους) – όχι το αντίθετο.

Μιλήστε για αυτό

Μέρος του να διοχετεύετε το θυμό σας με έναν υγιή τρόπο είναι στην πραγματικότητα να τον αφήνετε να βγει – εάν ο θυμός σας που «φουσκώνει» είναι σαν χύτρα ταχύτητας, πρέπει να απελευθερώσετε τη βαλβίδα ατμού. Αλλά έχει σημασία πώς εκφράζετε τα δυνατά σας συναισθήματα. Η κουβέντα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να εκτονωθείτε με αποτελεσματικό τρόπο. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με ποιον μιλάτε. Αν διαφωνείτε στα social media με αγνώστους, απλώς ρίχνετε «λάδι στη φωτιά».

Αποσπάστε την προσοχή σας

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, η εύρεση μιας άλλης οδού για να διοχετεύσετε την ενέργειά σας μπορεί να αποσπάσει το μυαλό σας από αυτό που σας κάνει να θυμώνετε. Κάνοντας έναν περίπατο, ξεκινώντας ένα νέο χόμπι, κάνοντας barbeque, καθαρίζοντας το γκαράζ, παρακολουθώντας μια κωμωδία, κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο απομακρύνετε το μυαλό σας από το πρόβλημα για λίγο, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τον θυμό σας υπό έλεγχο.