Πώς τα πηγαίνατε στο σχολείο με την… χημεία; Ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στα μακρινά μαθητικά χρόνια, ως ενήλικοι χρησιμοποιείτε την χημεία καθημερινά στη ζωή σας: στη μαγειρική, στην καθαριότητα, κ.ο.κ. Κι ενώ ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων μπορεί να μην σας λέει τίποτα πια, σίγουρα θα θυμάστε ότι οι βάσεις εξουδετερώνουν τα οξέα. Σε αυτή την απλή αρχή της χημείας βρίσκει εφαρμογή το «τρικ» για να πίνετε καφέ χωρίς να προκαλείτε ερεθισμό στο στομάχι σας. Το συστατικό βρίσκεται στην κουζίνα σας και δεν είναι άλλο από την σόδα.

Γιατί ο καφές ερεθίζει το ευαίσθητο στομάχι

Ακόμη και μόνο η σκέψη του καφέ συχνά είναι αρκετή για να τονώσει τη διάθεσή σας και να προσθέσει λίγη ώθηση στο βήμα σας. Αλλά ενώ υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πίνουν τη μία κούπα μετά την άλλη, το δικό σας στομάχι διαμαρτύρεται μετά την δεύτερη-τρίτη πρώτη γουλιά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν ο καφές εισέλθει στο πεπτικό σύστημα μπορεί να επιταχύνει την πέψη διεγείροντας την παραγωγή των οξέων στο στομάτι, ασκώντας έτσι ένα καθαρτικό αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή διάρροια εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί δυνητικά να βλάψει την επένδυση του παχέος εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και σε σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και έλκος στομάχου.

Επιπλέον, η ευαισθησία στον καφέ μπορεί να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του χρόνου λήψης και της γενετικής, αλλά και του πόσο όξινος είναι ο καφές που πίνετε. Ο καφές περιέχει μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ και οξικό οξύ (μεταξύ άλλων) κι αυτές οι ενώσεις απελευθερώνονται από τους κόκκους όταν τους παρασκευάζετε. Με τη σειρά του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα στομαχικού οξέος και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές και συμπτώματα παλινδρόμησης, όπως πόνο στο στήθος και ναυτία.

Εάν λατρεύετε τον καφέ αλλά το στομάχι σας διαμαρτύρεται κάθε φορά που απολαμβάνετε μία κούπα από το αγαπημένο σας ρόφημα, δεν χρειάζεται να παραλείψετε την πρωινή σας συνήθεια για χάρη της πεπτικής ευκολίας. Αντίθετα, η προσθήκη μίας πρέζας (1/4 κοφτού κ.γ.) μαγειρικής σόδας στην κούπα σας μπορεί να κρατήσει τόσο το στομάχι όσο και τους γευστικούς σας κάλυκες χαρούμενους.

Πώς η μαγειρική σόδα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις πεπτικές ενοχλήσεις

Στην ουσία, όλα καταλήγουν στη βασική χημεία. Ο καφές είναι ήπια όξινος με pH περίπου 5, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα ναυτίας και κοιλιακής δυσφορίας για όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτόν. Επειδή η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική με pH 8, μπορεί να βοηθήσει να ανέβει το συνολικό pH του καφέ σας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο [7], καθώς και να βοηθήσει γενικά στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου. Μήπως τώρα βλέπετε με… καλύτερο μάτι την χημεία, απ’ όταν ήσασταν στα σχολικά έδρανα;

Ωστόσο, πριν βιαστείτε να φτιάξετε μια… κανάτα καφέ θυμηθείτε ότι ο FDA συμβουλεύει να παραμείνετε κάτω από το ανώτατο όριο των 400 χιλιοστόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης (ή 200 αν είστε έγκυος), το οποίο ανέρχεται σε περίπου 4 ή 5 τυπικά φλιτζάνια καφέ. Κι αυτή η ποσότητα ισχύει για υγιείς ενήλικες που μπορούν να ανεχθούν καλά τον καφέ και την καφεΐνη.