Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που βλάπτει την υγεία. Αλλά, παρά τους κινδύνους του εξακολουθεί να παραμένει μία δημοφιλής συνήθεια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εργάζονται συνεχώς για να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο του καπνίσματος στην υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA και η οποία συνέκρινε δεδομένα για πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς, διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος χαρίζει χρόνια ζωής, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι σταματήσουν, τόσο περισσότερα οφέλη είναι πιθανό να δουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αντιπροσωπευτικά δεδομένα από την National Health Interview Survey των ΗΠΑ, η οποία συλλέχτηκε μέσω ερωτηματολογίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 84 ετών, με μέση ηλικία τα 49 έτη. Οι ερευνητές εξέτασαν ιδιαίτερα την κατάσταση του καπνίσματος: νυν καπνιστής, πρώην καπνιστής ή ποτέ καπνιστής. Εξέτασαν επίσης πότε οι άνθρωποι το έκοψαν και για πόσα χρόνια είχαν κόψει το κάπνισμα.

Σε ποια ηλικία μεγιστοποιείται το όφελος;

Το κύριο εύρημα ήταν ότι το κάπνισμα συσχετίστηκε με διπλάσιο ή μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε όλες τις ομάδες. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτή η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη με βάση την ηλικία που σταμάτησε κάποιος.

Αναλυτικά:

  • Οι καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 35 ετών είχαν παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας με αυτά των μη καπνιστών. Αλλά εάν είστε καπνιστής άνω των 35 ετών, μην απελπίζεστε καθώς τα ευρήματα ανέφεραν σημαντικά οφέλη για τη διακοπή του καπνίσματος και αργότερα στη ζωή.
  • Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν, ειδικότερα, πως «η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 45 ετών [η ηλικιακή ομάδα που καπνίζει περισσότερο] συσχετίστηκε με μειώσεις κατά περίπου 90% του υπερβολικού κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με τη συνέχιση του καπνίσματος.

Με άλλα λόγια, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι κόψουν το κάπνισμα τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Διακοπή του καπνίσματος, παρά τις υποτροπές

Η μελέτη προσθέτει επίσης στοιχεία για τα οφέλη που έχει η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι σταματώντας κάποιος το κάπνισμα στις ηλικίες 45 έως 64 ετών μειώνει κατά τα 2/3 τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να το κόψουν, αξίζει να προσπαθήσουν ξανά. Ακόμη λοιπόν και μετά από υποτροπές, συνεχίστε να προσπαθείτε.

Η μελέτη αυτή προσθέτει νέα δεδομένα σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο του καπνίσματος και τα οφέλη από την διακοπή του.