Ενσυνειδητότητα (mindfulness) αποκαλούμε την ικανότητα να παραμένουμε συνειδητά παρόντες στην κάθε στιγμή. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανθούμε πιο αγχωμένοι ή «πεσμένοι». Σύμφωνα με μελέτες, το στρες προκύπτει τα διαστήματα που προσπαθούμε να είμαστε σε όλα άψογοι ή να ελέγξουμε καταστάσεις που δεν είναι στο χέρι μας. Κάνοντας ένα βήμα πίσω προκειμένου να πάρουμε τις αναπνοές μας, να παρατηρήσουμε πώς νιώθουμε και να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

# Σεβόμαστε τα προσωπικά μας όρια

Αντιλαμβανόμαστε πότε οι πράξεις μας πηγάζουν από την ανάγκη μας να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, δείχνοντας προς τα έξω μία αψεγάδιαστη εικόνα. Υιοθετούμε σκέψεις όπως «είμαι επαρκής», «αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως ακριβώς είναι» και βάζουμε τα όριά μας απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που μας πιέζουν.

#Αναπνέουμε σωστά

Μέσα στη μέρα, όταν νιώθουμε ότι το άγχος μας ξεπερνάει, κάνουμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, προκειμένου να πάρουμε βαθιές, χαλαρωτικές ανάσες. Συνδεόμαστε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το σώμα μας, παρατηρούμε τι μας συμβαίνει και έπειτα προσπαθούμε να συντονίσουμε τις αναπνοές με τις προθέσεις μας.

#Κινούμαστε με ενσυνειδητότητα

Νιώθουμε τα πόδια μας στη γη και διορθώνουμε τον τρόπο που περπατάμε.  Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, έξω οι ώμοι, μέσα η κοιλιά και «ανοίγουμε» τον θώρακά μας. Χαλαρώνουμε τον ρυθμό περπατήματος.

#Κάνουμε διαλογισμό όταν νιώθουμε «πεσμένοι»

Μήπως νιώθουμε ότι συσσωρεύουμε αρνητικά συναισθήματα που μας «πνίγουν»; Κάνουμε μία παύση από τη δουλειά μας και ακολουθούμε τις σκέψεις μας, τις αισθήσεις, το σώμα, την αναπνοή μας.

#Αφυπνίζουμε τη χαλάρωσή μας

Προσθέτουμε στο πρόγραμμά μας δραστηριότητες που προάγουν την ενσυνειδητότητα. Το ποιες είναι αυτές  είναι υποκειμενικό. Για κάποιον π.χ. είναι να φτιάχνει ή να αμπαλάρει δώρα για τους αγαπημένους του. Για κάποιον άλλον, το μαγείρεμα κτλ.

# Είμαστε ευγνώμονες

Καθημερινά μετράμε στα δάχτυλά μας 10 πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη.  Μπορεί να είναι ασήμαντα, ή κάτι που θεωρούμε δεδομένο ή τετριμμένο. (Π.χ. η υγεία μας, η υγεία των αγαπημένων μας, τα σύννεφα στον  ουρανό, ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, ένα απολαυστικό μπάνιο, οτιδήποτε). Αν κάνουμε καθημερινά αυτήν την άσκηση τότε προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται θετικά και να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αντίξοες καταστάσεις.

Δείτε εδώ περισσότερα tips για την ενσυνειδητότητα.