Νερό πριν το φαγητό;

Δυο ποτήρια νερό πριν το φαγητό συμβάλλουν στη δίαιτά μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε έρευνα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα (για διάστημα 12 εβδομάδων) έχασαν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν μόνο 4,9.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι το νερό λιώνει το σωματικό λίπος», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της έρευνας, κ. Μπρέντα Ντέιβι, και συνεχίζει: «, όμως, μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να αδυνατίσει, να φάει λιγότερο».

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την κατανάλωση νερού πριν το γεύμα, το στομάχι μας γεμίζει κατά ένα μέρος, οπότε στη συνέχεια τρώμε μικρότερη ποσότητα φαγητού, επειδή το στομάχι μας δεν χωράει άλλο.

Γενικά, το νερό είναι απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια της μέρας, αφού ενυδατώνει τον οργανισμό και μας προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανάγκη ανάμεσα στα γεύματα από –παχυντικές συνήθως – τροφές που θα μας δώσουν ενέργεια και θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

Γλυκό μετά το γεύμα;

Η κατανάλωση ενός γλυκού με άδειο στομάχι συνοδεύεται από σχετικά απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, που εξαρτάται και από το ποσοστό λίπους του γλυκού (ουσιαστικά από μια ήπια υπογλυκαιμία), η οποία ανοίγει την όρεξη για περισσότερο γλυκό.

Αν συνηθίζουμε να τρώμε, λοιπόν, γλυκά νηστικοί, γίνεται μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης που μας δημιουργεί ένα συνεχές αίσθημα πείνας, το οποίο δεν αποτελεί ανάγκη του οργανισμού μας για ενέργεια, αλλά οφείλεται στα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου.

Επομένως είναι προτιμότερο να τρώμε το γλυκό με γεμάτο στομάχι. Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα δεν μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά γλυκό, κυρίως λόγω των πολλών θερμίδων.

Οι διαιτολόγοι συστήνουν συνήθως την κατανάλωση μέχρι δυο γλυκών την εβδομάδα. Καλό είναι επίσης να προτιμάμε γλυκά, χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. γλυκό του κουταλιού) ή τουλάχιστον με λίπη καλής ποιότητας (π.χ. χαλβάς με ταχίνι).

Καφές μετά το φαγητό;

Έχει παρατηρηθεί ότι λίγες γουλιές σκέτου καφέ μετά το φαγητό, συμβάλλει στο μεταβολισμό του γεύματος που προηγήθηκε.

Συγκεκριμένα, ο καφές βοηθάει στο να μεταβολίσουμε με πιο αποδοτικό τρόπο τα συστατικά της τροφής, επιταχύνοντας έτσι το μεταβολισμό μας.

Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο όταν προσθέσουμε στον καφέ γάλα, αφού έτσι τον φορτώνουμε με θερμίδες.