Περπατάτε για να χάσετε βάρος, αλλά αποθαρρύνεστε γιατί δεν βλέπετε αποτέλεσμα; Αν ναι, είναι πιθανό να μην διατηρείτε έλλειμμα θερμίδων. Με απλά λόγια, πρέπει να κάψετε με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε για να χάσετε βάρος.

Διατροφή και περπάτημα

Για να χάσετε βάρος, οι συστάσεις των ειδικών από το αμερικανικό Department of Health and Human Services, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) έως 300 λεπτά (πέντε ώρες) μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα. Επιπλέον, οι οδηγίες συνιστούν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για απώλεια βάρους.

Ωστόσο, το κλειδί για να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε την φόρμα σας μακροπρόθεσμα είναι να συνδυάσετε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή με τακτική αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα. Και με αυτά τα μυστικά θα δείτε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα:

Συνδυάστε το με μια ευχάριστη δραστηριότητα

Το κλειδί της επιτυχίας σε οτιδήποτε και αν κάνουμε είναι να απολαμβάνουμε την διαδικασία. Όσο πιο ευχάριστη είναι μια δραστηριότητα, τόσο πιο πιθανό είναι να την ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα. Ένας τρόπος για να μην παραλείπετε το καθημερινό σας περπάτημα είναι να συνδυάσετε τη βόλτα σας με μια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα που θα απολαμβάνετε μόνο κατά τον περίπατό σας.

Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα podcast για κάτι που σας ενδιαφέρει και ακούστε το μόνο στις βόλτες σας ώστε να μην το βαρεθείτε.

Αλλάξτε τους χρόνους και την ένταση

Η ίδια διαδρομή και η ίδια ταχύτητα μπορεί γρήγορα να σας κουράσει και να δημιουργήσει πλήξη. Αντίθετα, διατηρήστε τη ρουτίνα σας συναρπαστική, αλλάζοντας την ένταση και τη διάρκεια των περιπάτων σας. Για παράδειγμα, αντί να κάνετε μια βόλτα υψηλής έντασης κάθε μέρα, ενσωματώστε πιο μακρινούς, πιο αργούς περιπάτους, καθώς και μερικούς πιο σύντομους υψηλής έντασης.

Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε το σώμα σας στην καλύτερη φόρμα, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο τραυματισμών.

Καταγράψτε τα βήματά σας και βάλτε νέους στόχους

Για να συνεχίσετε να προοδεύετε, πρέπει να αυξήσετε τόσο τον όγκο (αριθμός βημάτων) όσο και την ένταση (ταχύτητα) του περπατήματός σας για να συνεχίσετε να καίτε θερμίδες καθώς αποκτάτε περισσότερη φόρμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεταβολισμός σας προσαρμόζεται στη ρουτίνα του περπατήματος σας, επομένως θέλετε να τονώσετε την λειτουργία του, αυξάνοντας τα βήματά σας σταδιακά.