Το βάρος μπορεί να είναι θέμα επιλογής. Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το νούμερο που βλέπετε στην ζυγαριά, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή ώστε να δείτε την αλλαγή που θέλετε είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Αλλά το αδυνάτισμα μερικές φορές, μπορεί να αποτελέσει και επιτακτική ανάγκη αν δεν θέλετε να διακινδυνέψετε την υγεία σας.

Πότε το αδυνάτισμα γίνεται ανάγκη;

Μιας και δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε κάθε προειδοποιητικό σημάδι, οι ειδικοί μοιράζονται τα πιο σημαντικά για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για την υγεία μας:

Όταν έχετε υπέρταση

Μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακή αλλά και νεφρική νόσο.

Εκτός από τα φάρμακα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να την διαχειριστείτε είναι να χάσετε βάρος, ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή και αυξάνοντας την φυσική σας δραστηριότητα.

Όταν έχετε χοληστερίνη

Ένας λόγος που τα τακτικά τσεκ απ είναι σημαντικά είναι γιατί ο γιατρός σας μπορεί να δει αν έχετε υψηλή χοληστερόλη.

Ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη είναι σοβαρές χρόνιες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, τα νεύρα και τα μάτια σας, μαζί με ασθένειες του αίματος και των καρδιακών αγγείων.

Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και με το αδυνάτισμα.

Εάν ξαφνικά ροχαλίζετε

Η υπνική άπνοια πρόκειται για πάθηση που
χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου είναι το υπερβολικό βάρος.

Άτομα με υπνική άπνοια δεν κοιμούνται ξεκούραστα, με αποτέλεσμα να νιώθουν κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Εάν έχετε πόνους στο σώμα

Εξ’ορισμού τα περιττά κιλά επιβαρύνουν το σώμα. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη και οι μύες σας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να διατηρήσουν τη στάση σας και να κινήσουν το σώμα.

Ως εκ τούτου, η παραπάνω πίεση μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις ή πόνου στα γόνατα, την μέση ή τις αρθρώσεις σας.

Εάν οι απλές δουλειές είναι ξαφνικά πιο δύσκολες

Εάν οι απλές δουλειές που κάνετε καθημερινά ξαφνικά γίνουν πιο δύσκολες ή απαιτητικές, τότε είναι πιθανό να δυσκολεύεστε από το έξτρα βάρος.

Εάν διαπιστώσετε ότι γίνεται πιο δύσκολο να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις ή να ανεβαίνετε τις σκάλες χωρίς να σας “κόβετε” η ανάσα, τότε έχει έρθει η ώρα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.