Εάν νιώθετε άρρωστοι και βρίσκεστε στο δίλημμα του να πάτε γυμναστήριο ή μέχρι το.. ντουλαπάκι των φαρμάκων, κάντε έναν «έλεγχο λαιμού».

Τι σημαίνει «έλεγχος λαιμού»

Είναι τα συμπτώματά σας «πάνω» ή «κάτω» απ’ το λαιμό;

Εάν έχετε πονόλαιμο, βήχα, φτέρνισμα ή καταρροή, τότε συνήθως μπορείτε να εξακολουθήσετε να γυμνάζεστε. Εάν όμως τα συμπτώματά σας είναι «κάτω» απ’ το λαιμό όπως συμφόρηση στο στήθος, μυϊκοί πόνοι ή στομαχικές διαταραχές, τότε είναι καλό να ξεκουραστείτε.

Επιπλέον, θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε την προπόνηση σε περίπτωση πυρετού και ακόμη και με ελαφριά συμπτώματα είναι ωφέλιμο να μειώσετε κατά περίπου 50% την όποια προπονητική σας προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε πραγματικά τα «σήματα» που σας στέλνει το σώμα σας και αναλόγως να κινηθείτε.

Απαγορεύονται ορισμένες ασκήσεις όταν είμαστε άρρωστοι;

Η κοινή λογική λέει πως δεδομένου του προσωπικού σας προβλήματος, θα πρέπει να πράξετε αναλόγως.

Εάν για παράδειγμα σας ταλαιπωρεί μια γρίπη, αποφύγετε ομαδικά αθλήματα και επισκέψεις στο γυμναστήριο για να μην κολλήσετε κι άλλους ανθρώπους.

Κατά κανόνα:

*Αποφύγετε δραστηριότητες που είναι πιθανό να σας εξαντλήσουν και να σας αφυδατώσουν.

*Εκτός από τη μείωση της έντασης της προπόνησής σας, βεβαιωθείτε ότι μειώνετε και τη διάρκεια. Μια προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη χρονικά για να είναι ωφέλιμη.

*Η ενυδάτωση είναι το «κλειδί» όταν δεν αισθάνεστε καλά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι καλή η άσκηση για το κρυολόγημα;

Ενώ η άσκηση ωφελεί γενικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η συνεπής άσκηση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρυολογημάτων, δεν ισχύει το ίδιο και για την ανοσολογική απόκριση του σώματός μας, μιας και παραμένει ως έχει.

Επομένως, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα εάν κάνετε κάποια ελαφριά άσκηση όντας με κρυολόγημα, αλλά τα συμπτώματά σας μπορεί επίσης να επιδεινωθούν εάν δεν είστε προσεκτικοί.