Η Νέα Υόρκη έγινε η δέκατη πολιτεία που απαγόρευσε την πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, αφού η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ υπέγραψε ένα μέτρο για τη θέσπιση νόμου το βράδυ της Πέμπτης.

Ο νόμος, γνωστός ως New York Cruelty-Free Cosmetics Act, απαγορεύει την πώληση και την κατασκευή καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023.

Η νέα νομοθεσία στη Νέα Υόρκη ακολουθεί παρόμοια δράση στη Βιρτζίνια, την Καλιφόρνια, τη Λουιζιάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Μέιν, τη Χαβάη, τη Νεβάδα, το Ιλινόις και το Μέριλαντ, σύμφωνα με την Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Για δεκαετίες, αβοήθητα ζώα υποβάλλονται σε σκληρά και επώδυνα πειράματα απλώς για τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων», δήλωσε η βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Linda Rosenthal , η οποία υποστήριξε το μέτρο, μαζί με τη γερουσιαστή της Δημοκρατικής Πολιτείας Alessandra Biaggi, σύμφωνα με το CNN.

«Ταυτόχρονα, οι μέθοδοι έρευνας έχουν εξελιχθεί, καθιστώντας περιττή την απαίτηση να υποβάλλονται τα ζώα σε απάνθρωπες δοκιμές για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δημιουργήσουν μια νέα μάσκαρα ή σαμπουάν», είπε ο Rosenthal.

Οι σύγχρονες δοκιμές

Η Humane Society λέει ότι οι σύγχρονες μέθοδοι δοκιμών, όπως οι δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα και η μοντελοποίηση σε υπολογιστή, μπορούν να αντικαταστήσουν τις δοκιμές σε ζώα, οι οποίες μερικές φορές περιλαμβάνουν την επανειλημμένη τροφή σε αρουραίους ή τη στάλαξη χημικών στα μάτια συγκρατημένων κουνελιών.

«Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα μεθόδων δοκιμών χωρίς ζώα και χιλιάδων υπαρχόντων συστατικών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να συνεχίσουμε να βλάπτουμε τα ζώα για χάρη προϊόντων όπως σαμπουάν, aftershave ή μάσκαρα», δήλωσε ο Brian Shapiro, διευθυντής του Humane Society της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. σε δελτίο τύπου .

«Τώρα εναπόκειται στο Κογκρέσο να περάσει τον Νόμο περί Ανθρωπίνων Καλλυντικών για να επιφέρει ένα σταθερό πρότυπο για τον τερματισμό των δοκιμών σε ζώα σε καλλυντικά σε όλη τη χώρα», συνέχισε.

375 εταιρείες

Ο νόμος περί καλλυντικών – ο οποίος εισήχθη στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021 – θα απαγόρευε την πώληση και την κατασκευή καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σε όλες τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 375 εταιρείες έχουν υπογράψει για να υποστηρίξουν τη νομοθεσία για απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των Walgreens, The Body Shop, Unilever, H&M και Paula’s Choice, σύμφωνα με την Humane Society.

Στη Νέα Υόρκη, ήταν μια μνημειώδης εβδομάδα για τα δικαιώματα των ζώων. Ο Χότσουλ υπέγραψε επίσης την Πέμπτη νομοθεσία που απαγορεύει στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων στην πολιτεία να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια από τον Δεκέμβριο του 2024.

Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων της Νέας Υόρκης θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο και οι Νεοϋορκέζοι θα εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν σκύλους από υπεύθυνους κτηνοτρόφους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βαναυσότητας προς τα Ζώα.

«Οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνέλια σε όλη τη Νέα Υόρκη αξίζουν στοργικά σπίτια και ανθρώπινη μεταχείριση», δήλωσε ο Χότσουλ.