Είναι πάρα πολύ σύνηθες στο τέλος κάθε χρονιάς οι άνθρωποι να καταγράφουν όλα όσα θέλουν να συμβούν σε ένα χαρτί (επιθυμίες που γίνονται στόχοι) και να ονειρεύονται μια νέα εκπληκτική χρονιά.

Πώς μπορούν όμως όλα όσα γράφουμε στο χαρτί να πάρουν σάρκα και οστά και τελικά να τα πραγματοποιήσουμε; Το μεγάλο στοίχημα είναι να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι και να μπουν στη δράση για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει πολύ προς την υλοποίηση των στόχων σας είναι να εντοπίσετε τα σημαντικότερα λάθη που οι περισσότεροι κάνουμε και μας εμποδίζουν να πετύχουμε.

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τα 5 λάθη που κάνουν οι άνθρωποι των οποίων οι στόχοι δεν πετυχαίνουν και που ίσως σας φανούν οικεία.

1. Γράφουν στο χαρτί πράγματα που δεν τους εξιτάρουν και δεν θέλουν οι ίδιοι πραγματικά, τις περισσότερες φορές είναι επιθυμίες των κοντινών τους ανθρώπων. Οταν λέμε ότι θα κάνουμε κάτι αλλά δεν είναι κάτι που ουσιαστικά επιθυμούμε, είναι θέμα χρόνου να το εγκαταλείψουμε αφού δεν θα έχουμε το ανάλογο κίνητρο για να μας βοηθήσει να μπούμε στη δράση.

2. Γράφουν όλα όσα θέλουν με την ελπίδα ότι κάτι μαγικό θα συμβεί και θα πραγματοποιηθεί η ευχή τους. Οταν μιλάμε για στοχοθεσία χρειάζεται να αναλάβω την ευθύνη των πράξεων και των δράσεων της ζωής μου και να είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα. Εάν για παράδειγμα επιθυμώ να εξελιχθώ στον επαγγελματικό τομέα χρειάζεται να εργαστώ με διαφορετικό ίσως τρόπο και πιθανότατα να χρειαστεί να εργαστώ και παραπάνω ώρες για ένα χρονικό διάστημα.

3. Γράφουν τις επιθυμίες τους, αλλά οι επιθυμίες από μόνες τους δεν είναι στόχοι. Στόχος είναι η επιθυμία που όμως έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε έναν στόχο χρειάζεται να είναι πολύ συγκεκριμένος, πολλοί λοιπόν γράφουν «θέλω να χάσω βάρος», αυτή η πρόταση είναι τόσο γενική που δεν προσδιορίζει το ακριβές βάρος. Η σωστή έκφραση είναι «επιθυμώ να χάσω π.χ. 5 κιλά μέχρι 31/3/2023». Πρέπει να το κάνουμε δηλαδή πολύ πιο συγκεκριμένο.

4.Γράφουν τις επιθυμίες τους χωρίς να ετοιμάσουν ένα πλάνο δράσης. Η μεγάλη και καθοριστική διαφορά της επιθυμίας από τον στόχο είναι ότι ο στόχος έχει πλάνο δράσης, τα βήματα δηλαδή που χρειάζεται να γράψεις στο ημερολόγιό σου, να τα προγραμματίσεις και να τα κάνεις σταδιακά για να επιτύχεις τον στόχο σου.

5. Γράφουν τους στόχους τους σε ένα χαρτί που κάπου στην πορεία το χάνουν και δεν το διαβάζουν ποτέ ξανά. Χρειάζεται να διαβάζουμε ξανά και ξανά τους στόχους μας για να μένουμε συντονισμένοι με αυτούς και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο σημαντικοί είναι για εμάς.

Και ένα extra tip για ακόμα πιο άμεσες υλοποιήσεις: χρειάζεται να ενισχύσουμε το συναίσθημά μας όταν θέλουμε να επιτύχουμε στόχους. Κάθε φορά που πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση υποσυνείδητα γίνεται μια εσωτερική ερώτηση «με αυτό που θα κάνω θα νιώσω πόνο ή απόλαυση;».

Εάν λοιπόν αισθανόμαστε πόνο κατά τη διάρκεια επίτευξης ενός στόχου, τότε πολύ δύσκολα θα μπούμε στη δράση. Τι χρειάζεται να κάνουμε; Να κάνουμε ευχάριστη και εύκολη τη διαδικασία και να βιώνουμε όσο περισσότερο γίνεται το συναίσθημα της χαράς.

Ερευνες έχουν δείξει πως όταν είμαστε χαρούμενοι πολύ πιο εύκολα κινητοποιούμε τον εαυτό μας.
Γράψτε λοιπόν κάτω από στόχους όλους αυτούς τους λόγους που θέλετε να επιτύχετε τον στόχο σας αλλά και όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα που θα βιώσετε μόλις τον κατακτήσετε.

Το 2023 μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική χρονιά για εμάς και τους αγαπημένους μας, φτάνει να ξέρουμε τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους και φυσικά να δημιουργήσει τα δικά του βήματα ο καθένας από εμάς

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Χριστίνα Πίκουλα, Human Connection Specialist Motivational Speaker.