Με το 2022 να μας έχει αποχαιρετίσει και την νέα χρονιά να έχει επισήμως ξεκινήσει, αυτές οι τελευταίες γιορτινές ημέρες μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία για ενδοσκόπηση αλλά και για να καθορίσουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όρια μας. Αν μάλιστα, η βελτίωση της ψυχικής σας υγείας βρίσκεται στην κορυφή της λίστα με τα New Year’s Resolutions, τότε ευελπιστούμε η ακόλουθη λίστα με τα μαθήματα και τις συμβουλές των ειδικών να σας καθοδηγήσει το 2023 σε βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας και των γύρω σας.

Μερικές φορές μπορεί να κάνετε gaslighting στον εαυτό σας

Συνήθως, το gaslighting συνεπάγεται ότι κάποιος άλλος σας χειραγωγεί, αλλά μερικές φορές μπορεί να το κάνουμε και οι ίδιοι στον εαυτό μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως αποτέλεσμα της εσωτερικευμένης αμφιβολίας.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της χειραγώγησης

Μπορεί να είδατε πρώτη φορά το self-gaslighting από ένα άτομο που ήταν κοντά σας όσο μεγαλώνατε, όπως ένας φροντιστής ή μια προσωπικότητα εξουσίας και ενδεχομένως να το έχετε εσωτερικεύσει άθελά σας.

Για να ανακτήσετε την εσωτερική σας φωνή, προσπαθήστε να χτίσετε εκ νέου την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Μπορείτε να είστε συμπονετικοί χωρίς να διακυβεύετε τα όριά σας

Το να είστε ένα άτομο με ενσυναίσθηση μπορεί να σημαίνει ότι είστε ο πρώτος που θα ακούσει τα παράπονα των αγαπημένων σας για οτιδήποτε τους δυσκολεύει. Ενώ μπορεί να έχετε τη φυσική τάση να υποστηρίζετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, η ενσυναίσθηση χωρίς όρια μπορεί γρήγορα να σας επιβαρύνει.

Αν οι φίλοι και η οικογένεια έρχονται συχνά σε εσάς επειδή πάντα τους ακούτε και τους καταλαβαίνετε, μπορεί να αναλάβετε ένα δυσανάλογο βάρος πόνου.

Και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αισθάνεστε αγανακτισμένοι ή ακόμα και αναποτελεσματικοί.

Όταν λοιπόν, νιώθετε ότι δεν έχετε την ενέργεια για αυτό, τότε είναι εντάξει να πείτε όχι ή να αναβάλλετε την συζήτηση για λίγο και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας.

Τόσο εσείς όσο και τα άτομα γύρω σας θα είναι καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι ο υγιής καθορισμός ορίων μπορεί να επιτρέψει την τόσο αναγκαία ψυχική και συναισθηματική αναζωογόνηση.

Μπορείτε να ξεπεράσετε την αναποφασιστικότητα

Εάν δυσκολεύεστε να λάβετε αποφάσεις – είτε μεγάλες είτε μικρές – μπορεί να οφείλεται σε δυσπιστία στον εαυτό σας ή στον φόβο για το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι γύρω σας. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσετε την αναποφασιστικότητα είναι να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν θα συμφωνήσουν όλοι μαζί σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βασιστείτε στα δικά σας ένστικτα και να μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και την διορατικότητά σας. Θα χρειαστεί εξάσκηση αλλά μόλις ξεπεράσετε το αρχικό άβολο συναίσθημα, θα αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και λυτρωμένοι.

Αφήστε το άγχος (όντως) στην άκρη

Όταν το άγχος επικρατεί, μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε αρνητικά ή καταστροφικά μοτίβα σκέψης. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά αγχωτικές σκέψεις, που σύντομα βγαίνουν εκτός ελέγχου και σας κατακλύζουν, τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε ένα εργαλείο οπτικοποίησης, την «άσκηση κοντέινερ».

Αυτή η άσκηση σάς επιτρέπει να επανεξετάσετε τους στρεσογόνους παράγοντες σας όταν είστε σε πιο ήρεμη κατάσταση. Για να την δοκιμάσετε, ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας τι ακριβώς σας προκαλεί άγχος και, στη συνέχεια, οραματιστείτε ένα δοχείο που είναι αρκετά μεγάλο για να κρατήσει όλο το άγχος σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πραγματικό δοχείο (ή ό,τι άλλο έχετε στο σπίτι) και να γράψετε τους στρεσογόνους παράγοντες σας σε ένα χαρτί. Μόλις ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, αφήστε το στην άκρη, αλλά φροντίστε να μην το ξεχάσετε.

Προγραμματίστε χρόνο για να επανεξετάσετε τα συναισθήματά σας και τους παράγοντες που έχετε αφήσει στο δοχείο. Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένα πράγματα που προκαλούν άγχος μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο τρομακτικά.