Πόσες φορές έχετε δυσκολευτεί να θυμηθείτε ένα σημαντικό σημείο από ένα βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα; Έχετε χάσει ποτέ χρόνο ψάχνοντας για ένα αρχείο που νομίζατε ότι είχατε αποθηκεύσει; Δεν είστε οι μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «παλεύουν» με μια υπερφόρτωση πληροφοριών που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και η δημιουργία-κατάκτηση ενός ψηφιακού εγκεφάλου ίσως θα ήταν απαραίτητη και ωφέλιμη.

Διαβάστε επίσης: Πόσο υγιής είναι ο δικός σας εγκέφαλος;

Τι είναι ο «ψηφιακός εγκέφαλος»

Η δημιουργία ενός «ψηφιακού» ή αλλιώς «δεύτερου» εγκεφάλου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος που συλλαμβάνει, οργανώνει, ανακτά και αρχειοθετεί τις ιδέες και τις σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε τον τρόπο εγγραφής, οργάνωσης και ανάκλησης πληροφοριών. Φανταστείτε τον σαν έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που… δεν γεμίζει ποτέ.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό;

Με ορθή αξιολόγηση, καταγραφή και οργάνωση των απαραίτητων πληροφοριών μέσω σύγχρονων apps που είναι ευρέως γνωστά και εύκολα διαθέσιμα.

Πώς να αναπτύξετε τον ψηφιακό σας εγκέφαλο

Για να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις επαγγελματικές και οικογενειακές σας υποχρεώσεις με πιο οργανωμένο και εντέλει πιο παραγωγικό τρόπο, αξίζει να κάνετε τα ακόλουθα:

«Ξεσκαρτάρισμα» πληροφοριών

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον βιολογικό σας εγκέφαλο και να βάλετε κάποια πράγματα σε τάξη. Πιο συγκεκριμένα:

Αποφασίστε ποιες πληροφορίες έχουν σημασία για εσάς και ποιες όχι.

Η προσπάθεια του να θυμάστε τα πάντα δεν είναι μόνο εξουθενωτική αλλά και μη πρακτική. Αναλογιστείτε ξανά τους στόχους σας και ποιες πληροφορίες σας είναι πραγματικά χρήσιμες.

Οι ιδέες που αφορούν ένα συγκεκριμένο στόχο σας ανήκουν στην ίδια κατηγορία και θα πρέπει να τις «αποθηκεύσετε» μαζί. Έτσι, θα επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να αποβάλει ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως άχρηστη πληροφορία, να εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο και να «εργαστεί» πάνω σε αυτό.

«Ενοποιώντας» τις σκέψεις σας, αναπτύσσετε ένα «σταθερό σύστημα» που σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας.

Καταγράψτε τις απαραίτητες πληροφορίες

Αφού έχουμε οργανώσει σκέψεις και υποχρεώσεις στο βιολογικό μας εγκέφαλο, μπορούμε τώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία μέσω των εν λόγω εφαρμογών.

Τις περισσότερες φορές, δεχόμαστε πληροφορίες ή συλλαμβάνουμε ιδέες εκεί που… δεν το περιμένουμε.

Για να είστε σίγουροι ότι θα τα θυμόσαστε όλα και δεν θα σας ξεφύγει τίποτα «αποθηκεύστε» ό,τι σας αφορά μέσω:

  • Εφαρμογών λήψης σημειώσεων όπως το «evernote».
  • Εφαρμογών αποθήκευσης χρήσιμων άρθρων όπως το «pocket».
  • Εφαρμογών ημερολογίου που όχι μόνο θα σας υπενθυμίζουν τις πιο σημαντικές εργασίες σας, αλλά θα σας βοηθήσουν και στο να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας καθώς και να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας.
  • Εφαρμογών λίστας υποχρεώσεων όπως τα «google keep», «google tasks» και «apple notes».

Αφού καταγράψετε τις πληροφορίες, οργανώστε τες

Όταν αρχίσετε να συλλέγετε και να οργανώνετε σημαντικές πληροφορίες, θα αρχίσετε να παρατηρείτε συνδέσεις. Μια επαγγελματική κάρτα που αποθηκεύσατε για παράδειγμα πριν από μερικά χρόνια μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε και να αποκτήσετε νέους πελάτες.

Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε πληροφορίες επιλέγοντας τα σωστά τεχνολογικά εργαλεία. Τα κριτήρια επιλογής θα πρέπει να καθοριστούν από τα εξής ερωτήματα:

  • Είναι το εργαλείο διαθέσιμο σε διαφορετικές συσκευές και μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ των συσκευών;
  • Είναι για προσωπική χρήση ή για ομάδα;
  • Επιτρέπει την εύκολη ανάκτηση πληροφοριών με μια λειτουργία αναζήτησης;
  • Επιτρέπει την εύκολη κατηγοριοποίηση ή επισήμανση δεδομένων;
  • Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν λίστες ή συλλογές;
  • Επιτρέπει εύκολες συνδέσεις μεταξύ ιδεών και πληροφοριών;

Συμπερασματικά, η οικοδόμηση ενός ψηφιακού εγκεφάλου μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε πληροφορίες, να βρίσκουμε νέες ιδέες και να τις κάνουμε πραγματικότητα.

Ο δεύτερος εγκέφαλός μας που υποστηρίζεται από την τεχνολογία, χρησιμεύει ως επέκταση του βιολογικού μας, προστατεύοντάς μας από τη λήθη και επιτρέποντάς μας έτσι να αναλάβουμε μεγαλύτερες και πιο δημιουργικές προκλήσεις.