Κάθε χρόνο, αυτή η εποχή ταυτίζεται με την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές (στο σπίτι, στην γκαρνταρόμπα, στο ντουλάπι του μπάνιου, ακόμα και στην καθημερινή ρουτίνα μας). Αν λοιπόν η ανανέωση του σπιτιού μας βρίσκεται στην bucket list μας, τότε καλό είναι να μάθουμε τι θα κυριαρχήσει στην εσωτερική διακόσμηση προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, καλόγουστο αποτέλεσμα το οποίο μας εκφράζει.

Σε γενικές γραμμές, με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα (συχνά αβέβαια και αγχωτικά) παρατηρούμε μια στροφή προς την ισορροπία, την ηρεμία και την απλότητα, όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα κάνετε το σπίτι να μυρίζει υπέροχα

Από τα χρώματα και τις υφές, τα αξεσουάρ μέχρι τα δομικά υλικά, οι deco τάσεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν την άνεση και την αίσθηση ασφάλειας μέσα στον χώρο μας.

# Σπίτι με οικολογική συνείδηση

Φυσικά, ο βιώσιμος σχεδιασμός παραμένει στο προσκήνιο, και τα ανανεώσιμα στοιχεία όπως μαλλί, βαμβάκι, μπαμπού και φελλός «ντύνουν» δάπεδα, έπιπλα, υφάσματα και οικοδομικά υλικά.

Οσον αφορά τα αντικείμενα και τα έπιπλα από συνθετικά υλικά, όπως το ακρυλικό, αυτά υποχωρούν σε δημοτικότητα ενώ κερδίζουν έδαφος τα φυσικά υλικά, όπως πέτρα, ζαχαροκάλαμο και ξύλο, τα οποία ενισχύουν την αίσθηση της γαλήνης.

# Οι πλούσιες, βαθιές αποχρώσεις αλλά και οι ουδέτεροι τόνοι

Το βαθύ κόκκινο του κρασιού, το καφέ και το πράσινο θα είναι στο προσκήνιο το 2023. Μάλιστα, το Raspberry Blush, μια χαρούμενη κοκκινο-πορτοκαλί απόχρωση, επιλέχθηκε ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για το χρώμα της χρονιάς.

Αν δε θέλουμε να επιλέξουμε αυτά τα χρώματα για τους τοίχους, μπορούμε να προσθέσουμε στοιχεία όπως έργα ζωγραφικής, μία ταπετσαρία σε έναν τοίχο, έπιπλα, κουρτίνες ή ένα χαλί σε αυτές τις αποχρώσεις, οι οποίες αναδίδουν μία αίσθηση πολυτέλειας και «ακριβού».

Από την άλλη, αν είμαστε φαν του μινιμαλισμού και θέλουμε να βάψουμε το σπίτι μας ή να το επιπλώσουμε κινούμαστε σε ουδέτερους τόνους όπως μπεζ, λευκό, γκρι. Μία ακόμα ισχυρή τάση αυτή τη χρονιά είναι η μονοχρωμία του λευκού στην κουζίνα μας.

# Εσωτερικοί χώροι πολλαπλών χρήσεων

Για άλλη μια χρονιά, οι ευέλικτοι χώροι που εξυπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες δεσπόζουν στις παγκόσμιες τάσεις. Με διάφορες δημιουργικές ιδέες, ένα υπνοδωμάτιο όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα πρακτικό γραφείο.

Ή ένα καθιστικό μπορεί να χρησιμεύσει ταυτόχρονα ως τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο ή γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα.

# Οαση στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να ξεφύγουμε από το budget μας για να πετύχουμε το συγκεκριμένο trend, απλά προσθέτουμε φυτά, ψάθινα καλάθια και κεραμικά. Δημιουργούμε ένα «καταφύγιο» που θυμίζει την ύπαιθρο και τις διακοπές μας, προσθέτοντας σουβενίρ και κομμάτια από τα ταξίδια και τις εκδρομές μας.

Ενα σπίτι που αναδίδει εμπειρίες και όμορφες στιγμές που βιώσαμε, θα μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικό meditation και θα μας αποφορτίζει από το στρες της καθημερινότητας.

# Vintage στοιχεία

Παραμένει μία από τις μεγαλύτερες διαχρονικές τάσεις. Είτε μας αρέσει η ρετρό αισθητική της δεκαετίας του ’70 είτε αναζητούμε μια ατμόσφαιρα εξοχικού ή είμαστε φαν της κλασικής βικτωριανής διακόσμησης, το κατάστημα με είδη vintage μπορεί να γίνει ο παράδεισός μας.

Επιλέγουμε έπιπλα και αντικείμενα αντίκες και vintage μοτίβα, τα οποία δημιουργούν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, αυθεντικότητα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν μια νοσταλγία.

Σημειωτέον ότι φέτος, τα έπιπλα και τα αντικείμενα με καμπύλες που παραπέμπουν στην art deco εποχή, όπως καμπυλωτοί καθρέφτες, στρογγυλά βάζα ή οβάλ τραπεζάκια, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Συν τοις άλλοις, η τάση Vintage αποτελεί μία βιώσιμη επιλογή δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανανεώσουμε και να ξαναδώσουμε ζωή – είτε μόνοι μας είτε με ταλαντούχους τεχνίτες – σε αντικείμενα με παρελθόν που υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπταμε.

# Holistic deco

Η εσωτερική διακόσμηση μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και πιο παραγωγικούς στον χώρο μας; Σε αυτό απαντούν καταφατικά οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και επισημαίνουν ότι ο κατάλληλα διακοσμημένος χώρος που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μας, συνδέεται άρρηκτα με την υγεία και την ευτυχία μας.

Ενα απλό παράδειγμα είναι τα χρώματα που επιλέγουμε αλλά και ο φωτισμός, τα οποία είναι καταλυτικοί παράγοντες προκειμένου να νιώθουμε καλά μέσα στο σπίτι μας.

Το 2023 τα φωτιστικά χώρου είναι statement διακοσμητικά στοιχεία με ιδιαίτερες γραμμές, όπως τα γεωμετρικά σχέδια. Επίσης ποντάρουμε σε συστήματα κρυφών φωτισμών που αναδεικνύουν τις γωνίες ή κάποια σημεία στα οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση, π.χ. τη βιβλιοθήκη ή τη δισκοθήκη μας.

Αν μας αρέσει το ρετρό μαξιμαλιστικό στοιχείο ή το «πάντρεμα» διαφορετικών στυλ, επιλέγουμε έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο που θα απογειώσει τον χώρο μας.

Extra tip: Προτιμάμε τον θερμό ή υποκίτρινο φωτισμό, που είναι πιο ξεκούραστος στο μάτι και κάνει το δωμάτιο πιο φιλόξενο.