Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα στην επιστήμη των σχέσεων είναι ότι τόσο ο ρομαντισμός όσο και η φιλία ξεκινούν συχνά με τον ίδιο τρόπο… Με μια σπίθα. Όμως, τι γίνεται μετά; Συχνά, βάζουμε τους ρομαντικούς μας συντρόφους πάνω από όλα και ζητάμε από τους φίλους μας να… περιμένουν. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι φίλοι είναι απαραίτητοι για την υγεία μας. Μάλιστα είναι εξίσου σημαντικοί για την ευημερία μας με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή τον καλό βραδινό ύπνο.

«Πάντα είχαμε αυτήν την ιεραρχία αγάπης με τη ρομαντική αγάπη να βρίσκεται στην κορυφή και την φιλία να μπαίνει στην δεύτερη κατηγορία» αναφέρει η δρ Marisa G. Franco, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maryland. «Αυτό όμως, μας περνά το μήνυμα ότι οι ρομαντικές σχέσεις είναι οι μόνες που έχουν σημασία».

Αλλά η πλατωνική αγάπη υπερισχύει της ρομαντικής με διάφορους τρόπους.

Οι φίλοι θωρακίζουν την υγεία

Τα άτομα με ισχυρές φιλίες τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν και καλύτερη σωματική υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περισσότερο από την άσκηση ή τη δίαιτα μόνο.

Σε εξαετή έρευνα 736 μεσήλικων φάνηκε ότι το να έχουν σύντροφο ζωής δεν μείωνε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου αλλά το να έχουν φίλους.

Σε δεκαετή αυστραλιανή μελέτη αναφέρεται ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες με πολλούς φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης σε σχέση με εκείνους με λίγους φίλους. Η ύπαρξη όμως, ενός κοινωνικού δικτύου παιδιών και συγγενών δεν επηρέασε τα ποσοστά επιβίωσης.

«Χρειαζόμαστε μια ολόκληρη κοινότητα για να νιώθουμε ολοκληρωμένοι», λέει η δρ Marisa G. Franco. «Το να είμαστε γύρω από διαφορετικούς ανθρώπους αναδεικνύει διαφορετικές πλευρές της ταυτότητάς μας».

Γιατί;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ φιλίας και καλύτερης υγείας. Μέρος της ευεργετικής δράσης αποδίδεται εν μέρει ψυχολογική επίδραση της φιλίας. Οι φίλοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Σε έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν όταν τους πρότειναν να σκαρφαλώσουν σε ένα απότομο λόφο. Αλλά οι ερευνητές είδαν ότι όταν οι άνθρωποι στέκονταν δίπλα σε έναν φίλο, βαθμολόγησαν τον λόφο με μικρότερη δυσκολία.

Μελέτες σάρωσης του εγκεφάλου αναφέρουν ότι η φιλία επηρεάζει τα εγκεφαλικά συστήματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, προσφέροντας μια εξήγηση για το γιατί η κοινωνική σύνδεση ωφελεί την ψυχική υγεία και ευεξία.

Η φιλία φαίνεται ακόμη και να επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας, αναφέρει άλλη μελέτη.