Τα μπαχαρικά, εκτός από τη χρήση τους στη μαγειρική, χρησιμοποιούνται και ως «θεραπείες» έναντι κρυολογημάτων και ιώσεων που μπορεί να μας ταλαιπωρούν το χειμώνα, αλλά και σωματικών πόνων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Κι αυτό γιατί πολλά μπαχαρικά έχουν ευεργετικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες ενισχύουν τη θεραπευτική τους λειτουργία και προάγουν την αντοχή μας όταν ασθενούμε. Παράλληλα, είναι ικανά να προκαλέσουν «ζεστά» συναισθήματα ευδαιμονίας.

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως ταιριάζουν με όλα, γεύματα και ροφήματα, κι έτσι εύκολα μπορούμε να παραμείνουμε «ζεστοί», υγιείς και με καλή διάθεση ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κάνετε την υγιεινή διατροφή πιο εύκολη για εσάς

6 μπαχαρικά για υγεία και ευεξία και τους χειμερινούς μήνες

 

#1 Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σε όλες τις ινδικές συνταγές και όχι άδικα.

Το κύριο συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, τον καθιστά ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιμυκητιακό και αντιοξειδωτικό μπαχαρικό.

Ανακουφίζει, μεταξύ άλλων, από τον πόνο της αρθρίτιδας, βελτιώνει την πέψη, μειώνει το φούσκωμα και προστατεύει από τον καρκίνο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να αυξήσει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της καλής διάθεσης στον εγκέφαλο και επομένως να σας ανεβάσει και ψυχολογικά.

#2 Τζίντζερ

Ένας από τους πολλούς λόγους για να λατρέψετε το τζίντζερ είναι το ότι… πάει με όλα. Ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές και μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό.

Η δύναμή του δε να ανακουφίζει από τη ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα έχει αναγνωριστεί ευρέως από τους ειδικούς.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές τζίντζερ  στην αγορά για να επιλέξετε. Προτιμήστε να το προσθέσετε κυρίως σε σούπες για καλύτερα αποτελέσματα έναντι στο βήχα και το κρυολόγημα το χειμώνα.

Το τσάι τζίντζερ και η μπύρα με τζίντζερ είναι δυο παραδείγματα ροφημάτων που θα μπορούσατε να καταναλώσετε για την πρόσληψη αυτού του ευεργετικού μπαχαρικού.

#3 Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι έχει έντονο άρωμα και αποτελεί φυσικό φάρμακο για το βήχα και το κρυολόγημα.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως βιταμίνη C, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ένα φλιτζάνι τσάι με μαύρο πιπέρι και μέλι είναι η καλύτερη παραδοσιακή θεραπεία για την αποφυγή ή την ανακούφιση από τα χειμερινά κρυολογήματα. Αποτρέπει επίσης την ξηρότητα του δέρματος, διατηρώντας το βελούδινο και το χειμώνα.

#4 Γαρίφαλο

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα στη χρήση του γαρίφαλου εκτός από τη γνωστή ικανότητά του να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα μας.

Λόγω των αντιικών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το γαρίφαλο είναι ευεργετικό για τη θεραπεία του πυρετού, του κρυολογήματος και του βήχα, καθώς και των δύσκαμπτων αρθρώσεων το χειμώνα.

Επίσης είναι γνωστό ως ένα ισχυρό αποχρεμπτικό που βοηθά στη ρευστοποίηση της βλέννας στο λαιμό και διευκολύνει τον βήχα.

#5 Κάρδαμο

Το κάρδαμο, ένα γηγενές μπαχαρικό, χρησιμοποιείται τακτικά στην ινδική κουζίνα σε επιδόρπια, ακόμη και τσάι.

Το να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα με γάλα, κάρδαμο, σαφράν, φύλλα τσαγιού και ζάχαρη είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας το χειμώνα.

Το κάρδαμο προσθέτει επίσης μια extra νοστιμιά στο ρύζι.

#6 Κανέλα

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον:

  • Ανακουφίζει από τη φλεγμονή και τον πόνο.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Βελτιώνει τη στοματική υγεία.
  • Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού δέρματος.
  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  • Διατηρεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Καταπραΰνει το στομάχι.
  • Αποτελεί ένα φυσικό, υγιεινό γλυκαντικό.

Θέλετε κι άλλους λόγους για να την προσθέσετε σήμερα στην καθημερινή σας διατροφή χειμώνα- καλοκαίρι;