Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ; Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Είτε είναι είναι μια πολύ προσωπική, οικεία εμπειρία, ένα σχέδιο που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς, είτε για αισθητικούς λόγους που θα σας δώσουν χαρά ή αυτοπεποίθηση, μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε από τραύματα του παρελθόντος.

Είναι μια σωματική διαδικασία κατά την οποία βελτιώνεται και την ψυχική σας υγεία με διάφορους τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: 5 τρικ που χρειάζονται λιγότερο από 5 λεπτά

Όσο κι αν η πλοήγηση στη διαδικασία είναι επίπονη και αποθαρρυντική, μόλις ολοκληρωθεί, είναι μια μόνιμη υπενθύμιση της δύναμής σας.

Η χημεία του εγκεφάλου

Όλα ξεκινούν με τη φάση της αναμονής, όταν ο εγκέφαλός σας βιώνει μια έκρηξη αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να είναι συναρπαστικό και λίγο τρομακτικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή στο πρώτο ραντεβού.

Μόλις η βελόνα αγγίξει το δέρμα σας, παράγετε αδρεναλίνη. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει να καλύψει μέρος του πόνου. Μετά έρχονται οι ενδορφίνες. Γνωρίζετε την εκπληκτική τόνωση της διάθεσης που έχετε μετά από μια έντονη συνεδρία στο γυμναστήριο; Η διαδικασία του τατουάζ έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το ισχυρό μείγμα αδρεναλίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών μειώνει την αντίληψή σας για τον πόνο με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα. Έρευνες υποδηλώνουν ότι το να κάνεις πολλά τατουάζ μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ικανότητά σου να αντιμετωπίζεις το στρες και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα μειώνοντας την απελευθέρωση κορτιζόλης.

Ψυχική υγεία, τραύματα και ανθεκτικότητα

Σύμφωνα με τον Δρ. Rahul Khemani, Ψυχίατρο στο Νοσοκομείο Wockhardt, «οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ ως μια διαδικασία αυτοπραγμάτωσης και έκφρασης της ταυτότητας του σώματος». Επίσης, έχει βρεθεί ότι είναι ένα χρήσιμο μέρος της διαδικασίας του πένθους.

«Μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προηγούμενα τραύματα. Είναι ένας τρόπος να οικειοποιηθείτε τα ψυχικά ή και σωματικά σας τραύματα. Μέσα από τα τατουάζ θα τα δείτε όχι ως πληγές αλλά ως παράσημα θάρρους. Είναι μια συνεχής υπενθύμιση του τι έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε».

Πέρα από την επιφάνεια, ένα τατουάζ μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο για ανάρρωση μέσω καθημερινών οπτικών υπενθυμίσεων. Για μερικούς, μόνο το να κάθονται στην καρέκλα και να παρακολουθούν τη διαδικασία είναι μια στιγμή βαθιάς σκέψης. Το να παρακολουθείτε αυτό το κομμάτι σας να ζωντανεύει μπορεί να σας βοηθήσει να αποφορτίσετε το μυαλό σας.

Η επικέντρωση στην επούλωση του τατουάζ επιτρέπει στο άτομο που υποφέρει να απελευθερωθεί από αυτό και να μάθει πώς να φροντίζει τον εαυτό του από την αρχή. Αυτή η συγκέντρωση τους βοηθά να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία εστιάζοντας στην αυτοφροντίδα.