Η απογευματινή κόπωση είναι η αίσθηση υπνηλίας που μπορεί να αισθάνεστε μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Σαν αποτέλεσμα, η συγκέντρωσή σας καθώς και η ενέργειά σας μειώνονται.

Γιατί σε πολλούς ανθρώπους τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν καθώς πλησιάζει το απόγευμα και με ποιους τρόπους θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να αλλάξει;

Διαβάστε επίσης: 10 λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα

Συνήθεις αιτίες της απογευματινής κόπωσης

  • Ανεπαρκής ποσότητα ύπνου.
  • Στρες.
  • Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και υδατανθράκων.
  • Αφυδάτωση.

Οι 5 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απογευματινή «ύφεση»

#1 Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Εάν συνηθίζετε να παραλείπετε κάποιο από τα γεύματα της ημέρας, τότε θα πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Φροντίστε τα γεύματα που επιλέγετε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως ο σίδηρος, το ιώδιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο) και τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας, βιταμίνες (όπως A, D, B9, B12) .

#2 Τακτική άσκηση και διατάσεις

Εάν ασχολείστε με σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τις ασκήσεις cardio, τότε τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής διάθεσης, αυξάνονται.

Η άσκηση εξισορροπεί επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και μας γεμίζει ενέργεια όλη μέρα.

Επιπλέον, η συμπερίληψη διατάσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα προπόνησης και όχι μόνο, θα σας επιτρέψει να χαλαρώνετε και ανακουφίζεστε από το άγχος που μπορεί να νιώθετε.

Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διώχνετε το άγχος μακριά είναι να παίρνετε κάποιες βαθιές ανάσες ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

#3 Πίνετε άφθονο νερό

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία μυαλού και σώματος, αλλιώς και τα δυο, επιβραδύνουν.

Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, «φορτίζει» τα κύτταρά μας και διατηρεί την αρτηριακή πίεση και το σφυγμό μας σε ισορροπία.

#4 Κάντε μια παύση

Η αίσθηση ατονίας είναι ένα μήνυμα από το σώμα σας στο οποίο είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε.

Δεν είναι κακό το να κάνετε μίνι διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Αντιθέτως.

Το πάτημα του «κουμπιού παύσης» βοηθά στο να ανασυντάξετε τις σκέψεις σας και μόλις ξεκινήσετε ξανά, θα είστε σίγουρα  πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

#5 Κάντε μια βόλτα

Το περπάτημα βοηθά στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Για να διατηρήσετε το «σύστημά» σας ενεργοποιημένο, κάντε μια βόλτα.

Οι αισθήσεις σας θα αναζωογονηθούν από την αλλαγή περιβάλλοντος, ακόμα κι αν είναι μόνο μια μικρή βόλτα γύρω από το γραφείο, το κτίριο ή το τετράγωνο.

*Εν κατακλείδι

Είναι φυσιολογικό να βιώνουμε απογευματινές «πτώσεις», καθώς η σύγχρονη καθημερινότητα είναι συχνά στρεσογόνα και… μονότονη.

Για να παραμείνουμε δραστήριοι είναι σημαντικό να εστιάζουμε κυρίως στις καλές διατροφικές συνήθειες, στην αξία των διαλειμμάτων και στην εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής.

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας με προληπτικούς ελέγχους υγείας ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα που θα μας βοηθήσει να λάβουμε τα «μέτρα» μας ως προς την προώθηση της συνολικής μας ευημερίας.