Μεγαλώνοντας ηλικιακά, άνδρες και γυναίκες μπορεί να βιώνουμε σωματικές αλλαγές που απαιτούν και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της fitness ρουτίνας μας ώστε να γίνει πιο αποδοτική.

Ανάλογα με τους προσωπικούς στόχους και την ηλικία του καθένα μας, υπάρχουν πολλές ασκήσεις από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε με το πιο βασικό κριτήριο φυσικά απ’ όλα πάντοτε να είναι, να μας ευχαριστεί πραγματικά αυτό το οποίο κάνουμε.

Διαβάστε επίσης: Καθίσματα: Πώς θα τα κάνετε σωστά και γιατί σας ευνοούν τόσο πολύ

6 top ασκήσεις για γυναίκες άνω των 40 ετών

Δεν χρειάζεται να είμαστε 20 για να νιώθουμε νέοι και δυνατοί.

Είτε έχετε ήδη κλείσει τα 40, είτε είστε καθ’ οδόν και θέλετε να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία μέσω της άσκησης, αξίζει να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

#1 Γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας ενεργό και δυνατό με τακτική άσκηση για να αποφεύγονται ασθένειες και κόπωση σε κάθε ηλικία.

Η πιο εύκολη και αποτελεσματική προπόνηση που μπορείτε να κάνετε είναι το περπάτημα.

Το γρήγορο περπάτημα σας βοηθά να χάσετε βάρος, τονώνει τη διάθεση σας και δεν βλάπτει τις αρθρώσεις.

Αφιερώστε 30 λεπτά της ημέρας σας, 5 φορές την εβδομάδα στο γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο. Εάν πάλι δεν έχετε κάθε μέρα την ίδια ενέργεια και διάθεση, ένας απλός περίπατος είναι επίσης αποτελεσματικός.

#2 Προπόνηση με αντιστάσεις

Η προπόνηση με αντιστάσεις περιλαμβάνει καρδιαγγειακές ασκήσεις και βοηθά στη γρήγορη καύση του λίπους.

Είναι επιπλέον ιδανική λόγω του ότι προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση και ως γνωστόν, η μυϊκή μας μάζα, η οποία συντηρεί το μεταβολισμό και το σχήμα του σώματός μας, τείνει να μειώνεται με τα χρόνια.

Η προπόνηση με αντιστάσεις περιλαμβάνει ασκήσεις άρσης βαρών και ασκήσεις με τη χρήση ζωνών αντίστασης ή του σωματικού μας βάρους.

#3 Διαλειμματική προπόνηση με προπονήσεις cardio

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι σε αντίθεση με τη συνεχή καρδιαγγειακή δραστηριότητα, η διαλειμματική προπόνηση βοηθά στην καύση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Συνίσταται λοιπόν να συνδυάζετε εναλλάξ περιόδους υψηλής και χαμηλής έντασης αντί να κρατάτε ένα σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια των καρδιαγγειακών προπονήσεων.

Δοκιμάστε τη μέθοδο της διαλειμματικής προπόνησης, είτε προτιμάτε το κολύμπι, το τζόκινγκ, τη ποδηλασία, το περπάτημα.

#4 Kickboxing

Για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη δύναμη των μυών, μπορείτε επίσης να επιλέξετε το kickboxing.

Είναι μια εξαιρετική προπόνηση καύσης λίπους που τονώνει και συσφίγγει τα πόδια, τους γλουτούς, τα χέρια και το στομάχι σας.

#5 Σχοινάκι

Το σχοινάκι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές προπονήσεις για το σώμα σας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό και σαν αποτέλεσμα αυξάνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με έρευνα, με το σχοινάκι μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι με τη ποδηλασία, το κολύμπι, ακόμη και το τρέξιμο.

Επίσης, ασκεί ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις σας, επιτρέποντάς σας μια πλήρη προπόνηση χωρίς περιττούς πόνους.

#6 Προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση δύναμης είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία παράλληλα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς με την πάροδο του θρόνου.

Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μεταξύ άλλων, καθίσματα για να γυμνάσετε τους μηρούς, τους γλουτούς και την πλάτη σας, προβολές ή και σανίδα, την άσκηση συνώνυμο της σμιλευμένης κοιλιάς.

*Extra tip

Τα καλύτερα προγράμματα άσκησης είναι αυτά που έχουν ποικιλία. Δεν είναι ανάγκη να παραμένετε πιστοί στην ίδια ρουτίνα άσκησης κάθε μέρα. Αντιθέτως. Είναι σημαντικό όταν η προπόνησή σας αρχίσει να επαναλαμβάνεται, να την εμπλουτίζετε, προσθέτοντας άλλο ένα στοιχείο στην προπόνησή σας.

Έτσι, θα έχετε όχι μόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συνεχίσετε τη ρουτίνα σας, αλλά θα έχετε και καλύτερα αποτελέσματα.