Μια νέα μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων δισθενών mRNA εμβολίων που βασίστηκε σε στοιχεία του πραγματικού κόσμου έδειξε ότι τα νέα εμβόλια «νικούν στα σημεία» τις ενισχυτικές δόσεις των αρχικών μονοσθενών εμβολίων ενάντια στην Όμικρον.

«Ασπίδα» ενάντια σε νοσηλείες και θανάτους

Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe New England Journal of Medicine», τα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλια κατά της COVID-19: Έντεκα μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

«Παρότι τα αρχικά εμβόλια για την COVID-19 είχαν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά πριν από την έγκριση από την FDA, τα δισθενή mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna που άρχισαν να χορηγούνται από το περασμένο φθινόπωρο έλαβαν από την FDA έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης παρότι δεν υπήρχαν κλινικά δεδομένα σχετικά με τη χορήγησή τους» ανέφερε ο δρ Ντανγιού Λιν, καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Εμείς καταφέραμε να αξιολογήσουμε όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των δύο δισθενών ενισχυτικών εμβολίων αλλά και να τη συγκρίνουμε με εκείνη των μονοσθενών ενισχυτικών δόσεων».

Μεγάλη μελέτη του πραγματικού κόσμου για τα εμβόλια

Συγκεκριμένα οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής νόσησης εξαιτίας της παραλλαγής Ομικρον η οποία οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο σε άτομα 12 ετών και άνω που έλαβαν μονοσθενή ή δισθενή ενισχυτική δόση καθώς και σε άτομα που δεν έλαβαν ενισχυτική δόση.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από έξι εκατομμύρια κατοίκους της Βόρειας Καρολίνας. Η περίοδος που περιελήφθη στην ανάλυση ήταν από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2022 κατά την οποία κυριάρχησαν στις ΗΠΑ οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4.6/ΒΑ.5 και ΒQ.1/BQ.1.1 της Ομικρον.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, την προηγούμενη νόσηση καθώς και τον αριθμό των ενισχυτικών δόσεων που είχαν ήδη λάβει οι εθελοντές.

Σαφής υπεροχή των δισθενών ενισχυτικών δόσεων

Οπως προέκυψε, η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων έφθανε στο ζενίθ της περί τις τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη τους και στη συνέχεια άρχιζε να παρουσιάζει σταδιακή πτώση. Η μέση αποτελεσματικότητα ενάντια σε σοβαρή νόσηση που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο σε διάστημα τριών μηνών ήταν 25% για τις μονοσθενείς ενισχυτικές δόσεις και 62% για τις δισθενείς ενισχυτικές δόσεις.

Αναγκαία η επικαιροποιημένη δόση

«Η αυξημένη αποτελεσματικότητα των δισθενών ενισχυτικών δόσεων που είδαμε σε αυτή τη μελέτη αποδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τον πληθυσμό να προστατεύεται λαμβάνοντας επικαιροποιημένη δόση ακόμη και αν έχει ήδη λάβει την ενισχυτική δόση των αρχικών εμβολίων» σημείωσε ο δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας και συμπλήρωσε: «Το βασικό μήνυμα που εξάγεται από τη μελέτη είναι ότι οι ενισχυτικές δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων προσφέρουν σημαντική προστασία ενάντια στη νοσηλεία και στον θάνατο από COVID-19. Aς ελπίσουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να λάβει αυτά τα αποτελεσματικά εμβόλια».