Το να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι όμορφο και ευχάριστο. Αλλά αν δεν είστε συμβατοί στον ύπνο, η δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας μπορεί να αυξηθεί. Μια απλή αλλαγή στον τρόπο που στρώνουμε τα κρεβάτια μας – εμπνευσμένη από μια κοινή σκανδιναβική πρακτική – θα μπορούσε να είναι το κλειδί για έναν καλύτερο ύπνο.

Πολλοί λαοί σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης χρησιμοποιούν ένα σύστημα με δύο παπλώματα. Έτσι, αντί να μοιράζονται ένα μεγάλο πάπλωμα, κάθε σύντροφος έχει το δικό του ξεχωριστό, μικρότερο παπλωματάκι.

Διαβάστε επίσης: Μουσική: Ποιο είδος προάγει τον ποιοτικό ύπνο;

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «η σκανδιναβική μέθοδος», καθώς είναι η συνήθης διαδικασία στις σκανδιναβικές χώρες. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρείτε παπλωματοθήκες διπλού μεγέθους σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Τα οφέλη του να έχετε δύο ξεχωριστά σκεπάσματα

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του να έχετε δύο παπλώματα; Η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Κάθε σύντροφος μπορεί να ρυθμίσει τη δική του πλευρά ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Έτσι, αν εσείς ζεσταίνεστε αλλά ο σύντροφός σας κρυώνει, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο ελαφρύ πάπλωμα για εσάς και ένα πιο χοντρό για εκείνον.

Άλλο πλεονέκτημα της σκανδιναβικής μεθόδου; Λιγότερες διαταραχές του ύπνου. Αυτά είναι καλά νέα αν μοιράζεστε το κρεβάτι με κάποιον ο οποίος δεν κλέβει τα σκεπάσματα.

«Οι κινήσεις του κάθε συντρόφου θα είναι λιγότερο ενοχλητικές για τις κινήσεις του άλλου, μειώνοντας τον αριθμό των περιττών αφυπνίσεων. Ακόμη και αυτές που οι άνθρωποι δεν θυμούνται μπορεί να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου», εξηγεί η Jade Wu – ειδικός στη συμπεριφορική ιατρική του ύπνου και ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

Ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία: βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της γνωστικής λειτουργίας, καλύτερη διάθεση, μείωση του στρες και του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες. Μπορεί επίσης να είναι ευλογία για τη σχέση σας.

«Όταν κοιμόμαστε καλύτερα, είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματα και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για μια καλή σχέση», σημειώνει η Wu.

«Έτσι, εχουμε περισσότερους συναισθηματικούς πόρους για να αφιερώσουμε στους συντρόφους μας. Αλλά όταν είμαστε εξαντλημένοι ή ευερέθιστοι, είναι εύκολο να συγκρουστούμε για μικροπράγματα ή να μην επικοινωνήσουμε σωστά. Είναι επίσης πιο δύσκολο για εμάς να είμαστε προσεκτικοί και υποστηρικτικοί».