Η συνεχής χρήση της τεχνολογίας, πέραν από επιβλαβής για την υγεία μας, είναι δυστυχώς πολλές φορές αναπόφευκτη. Η αποχή από κάθε ψηφιακό μέσο και ηλεκτρονικό gadget, ειδικά από τα social στα οποία αποδεδειγμένα οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε από πολύ έως υπερβολικό χρόνο καθημερινά, είναι ως εκ τούτου, απαραίτητη μα όχι εύκολη.

Πώς μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή;

Διαβάστε επίσης: Το διάλειμμα από τα social media μας φτιάχνει τη διάθεση

Πώς να εξισορροπήσετε το «digital detox» με μια ενεργή κοινωνική ζωή

Η συνεχής και υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να  μας επηρεάσει όπως είπαμε αρνητικά τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η ψηφιακή αποτοξίνωση ωστόσο, δεν είναι μια εφάπαξ λύση. Είναι περισσότερο μια τακτική συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και άλλων μη τεχνολογικών δραστηριοτήτων.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων

Η συνεχής λήψη ειδοποιήσεων στο κινητό, στο laptop ή και στο tablet μας είναι μία από τις κύριες αιτίες περισπασμού. Ένα λοιπόν σημαντικό πρώτο βήμα είναι να  απενεργοποιήσουμε εκείνες που δεν μας είναι απαραίτητες και μάλλον μας προκαλούν ενόχληση ή ακόμη και άγχος.

Οργάνωση του «digital- free» χρόνου σας

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα πλάνο για το πώς θα περάσετε το χρόνο σας όσο δεν χρησιμοποιείτε το gadget σας. Θα μπορούσατε να αφιερώσετε χρόνο σε οτιδήποτε σας αρέσει, από κάποιο χόμπι μέχρι το να πάτε για ένα καφέ με φίλους.

Χρήση των social με μέτρο

Καθορίστε και τηρήστε έναν χρονικό περιορισμό όσον αφορά τη χρήση των social media. Αυτό θα σας χαλαρώσει και ταυτόχρονα δεν θα νιώθετε αποκομμένοι από το ψηφιακό σας περιβάλλον.

Χρήση εφαρμογών για να παρακολουθείτε το πού ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία εφαρμογών για να παρακολουθείτε πόσο ακριβώς χρόνο περνάτε και σε ποιες εφαρμογές στις συσκευές σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας και κατ’ επέκταση να τον περιορίσετε, εστιάζοντας σε ό,τι είναι πιο ουσιώδες για εσάς.

Λογικές προσδοκίες- Εφικτοί στόχοι

Η αποσύνδεση δεν είναι μια απλή διαδικασία και χρειάζεται χρόνο ώστε να γίνει συνήθεια. Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας όταν «ξεφεύγετε» και να θέτετε υλοποιήσιμους προσωπικούς στόχους, κάνοντας αργά, σταδιακά βήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε ως στόχο να μη χρησιμοποιείτε καμιά συσκευή σας από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά τη νύχτα, γεγονός που θα σας χαρίσει και πιο ποιοτικό ύπνο. Για να διευκολυνθείτε, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τις συσκευές σας το βράδυ σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

Εάν πάλι σχεδιάζετε μια μονοήμερη εκδρομή, τι θα λέγατε να κλείσετε εντελώς για μια μέρα το κινητό σας;

Όπως και να’ χει είναι σημαντικό να αναζητήσετε εκείνο τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία.