Το «ρομπότ» τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, που μπορεί να γράψει δοκίμια και να περάσει με επιτυχία εξετάσεις, τώρα μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό της άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη πίσω από το ChatGPT για να αναλύσουν μέρη ομιλίας, με το ρομπότ να αναγνωρίζει σωστά τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ στο 80% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το GPT-3, το γλωσσικό του μοντέλο, για να αναλύσουν ηχητικά κλιπ ανθρώπων που περιγράφουν μια εικόνα σε ένα τυπικό τεστ για την άνοια.

Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Κάνει την ζωή μας πιο εύκολη αλλά σε ποιες περιπτώσεις;

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ επαναλαμβάνονταν συχνά, απομακρύνονταν από την περιγραφή του περιεχομένου της εικόνας, δεν ολοκλήρωσαν τις σκέψεις τους και αναφέρονταν σε αντικείμενα αόριστα, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «πράγμα» ή «κάτι».


«Το GPT-3 είναι σε θέση να καταγράψει μια τόσο λεπτή διαφορά που αντικατοπτρίζεται στην ομιλία» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Hualou Liang, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Drexel.

Πώς εκπαιδεύτηκε το ChatGPT;

Το λογισμικό ανέλυσε κείμενο που είχε μεταγραφεί (επίσης από λογισμικό) από εγγραφές 10 δευτερολέπτων υγιών ενηλίκων και ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Το κείμενο χρησιμοποιήθηκε για να εκπαιδεύσει το ChatGPT για να εντοπίζει τις λεπτές διαφορές μεταξύ της κανονικής ομιλίας και εκείνης που προέρχεται από ένα άτομο που εκδηλώνει σημάδια γνωστικής εξασθένισης.

Τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης κατανοούν αποσπάσματα κειμένου μετατρέποντας λέξεις σε μαθηματικές αναπαραστάσεις που ονομάζονται «ενσωματώσεις».

Οι ενσωματώσεις είναι πολυδιάστατα σήματα, τα οποία επιτρέπουν στο AI να εντοπίσει λεπτές διαφορές και ομοιότητες που ακόμη και έμπειροι γιατροί δεν μπορούν να ακούσουν. Το GPT-3 συγκρίνει τα αποσπάσματα κειμένου μετρώντας την απόσταση μεταξύ αυτών των σημάτων στις ενσωματώσεις.

Εντοπισμός του Αλτσχάιμερ μέσω της φωνής

Όλο και περισσότεροι ερευνητές εξετάζουν τη φωνή ως βιοδείκτη, έναν τρόπο ανίχνευσης διαφόρων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Παγκοσμίως, οι περιπτώσεις Αλτσχάιμερ ανιχνεύονται με επιτυχία μόλις στο 48% των περιπτώσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα ελπίζουν να καλύψουν αυτό το χάσμα αναπτύσσοντας ένα εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όταν ακόμα τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια για να τα παρατηρήσει ένας ειδικός.

«Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να καθυστερήσουν ορισμένα από τα συμπτώματά του, επομένως η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθεί να είναι σημαντική», αναφέρουν οι ειδικοί.