Η φλεγμονή δεν είναι κάτι που μπορείτε να δείτε εύκολα στο σώμα σας, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια και τελικά να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα. Σύμφωνα με την γιατρό, δρ Jaclyn Tolentino, η φλεγμονή μπορεί να πάρει τη μορφή πεπτικών προβλημάτων όπως φούσκωμα ή πόνοι στο στομάχι αλλά και πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς. Το χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να προέλθει από σωματική ή ψυχική καταπόνηση, είναι ο κύριος ένοχος της φλεγμονής.

Δεν είναι όλοι οι τύποι φλεγμονών επικίνδυνοι για την υγεία, μιας και μπορεί να προκληθεί για να βοηθήσει το σώμα σας να επουλώσει ένα κόψιμο στο χέρι σας αλλά θα πρέπει να υποχωρήσει, μόλις η απειλή εξαφανιστεί. Τα προβλήματα ξεκινούν ότι η φλεγμονή δεν υποχωρεί, παραμένοντας αυξημένη για χρόνια, σύμφωνα με την δρ Jaclyn Tolentino.

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονή: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Ενώ είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα και να αποφεύγετε γνωστούς παράγοντες που προκαλούν την αύξησή της (όπως οι επεξεργασμένες τροφές), υπάρχουν ορισμένες άλλες «υγιεινές» συνήθειες που μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τους στόχους υγείας σας και να τροφοδοτούν τη φλεγμονή.

Οι «υγιεινές» συνήθειες που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής

#1 Προσπαθείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο

Μπορεί να αισθάνεστε πολύ καλά όταν ξυπνάτε αργά το Σάββατο αλλά εάν έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε για περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν κοιμάστε αρκετά την υπόλοιπη εβδομάδα. «Η απώλεια ύπνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ευθύνονται για τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού», λέει η δρ Jaclyn Tolentino.

«Ο ύπνος είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για το σώμα, καθώς αποκαθιστά κάθε διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των νευροδιαβιβαστών, της παραγωγής ορμονών, της υγείας του πεπτικού συστήματος και της ανοσίας», εξηγεί η ίδια.

Ο στόχος είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου που σας επιτρέπει να παίρνετε τον ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει, που είναι επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου.

#2 Κάνετε συνέχεια γυμναστική

Η άσκηση προκαλεί στρες στο σώμα αλλά πρόκειται για ωφέλιμη πίεση, αρκεί να παρέχετε στο σώμα σας τα τα καύσιμα που χρειάζεται και να δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση, λέει η δρ Jaclyn Tolentino.

Η υπερβολική άσκηση (για παράδειγμα: η καθημερινή εκτέλεση προπονήσεων υψηλής έντασης), καθώς και η έλλειψη θρεπτικών τροφών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής στο σώμα.

Από την άλλη πλευρά, μόνο 20 λεπτά μέτριας άσκησης μπορεί να μειώσει τη συνολική φλεγμονή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται να το παρακάνετε για να λάβετε όλα τα οφέλη.

#3 Λέτε «όχι» στα γλυκά

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε κάτι γλυκό, ειδικά αν σας αρέσουν. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (με 70% περιεκτικότητα σε κακάο) μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα στρες και στο ανοσοποιητικό. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικές φλαβανόλες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Θυμηθείτε όταν επιλέγετε ότι όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει, τόσο λιγότερη ζάχαρη υπάρχει στη σοκολάτα.

#4 Χάνετε τον ύπνο σας για την… γυμναστική

Εάν έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, μπορεί να νιώθετε ότι για να κάνετε γυμναστική θα πρέπει να ξυπνήσετε πολύ νωρίς. «Ωστόσο, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει ο ποιοτικός ύπνος, το να κοιμηθείτε για τουλάχιστον επτά έως εννέα ώρες είναι πιο σημαντικό από το να ξυπνήσετε νωρίς για να κάνετε γυμναστική» λέει η δρ Jaclyn Tolentino.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε καθιστική ζωή, αλλά σκεφτείτε τις ευκαιρίες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για δραστηριότητες κίνησης.

Βγάλτε τον σκύλο σας μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, κάντε 20 καθίσματα για να αποφύγετε την απογευματινή κόπωση ή ξυπνήστε την κανονική σας ώρα και κάντε δέκα push-ups. Εάν πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς για να εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα σας, προσπαθήστε να κοιμηθείτε νωρίς για να μην χάσετε πολύτιμες ώρες ύπνου.