Ορισμένες φαινομενικά αθώες πρωινές συνήθειες δίνουν το «ρυθμό» για μια μη παραγωγική ημέρα. Τι κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς λάθος τα 60 πρώτα λεπτά αφού ανοίξουμε τα μάτια μας κάθε μέρα;

Διαβάστε επίσης: Πρωινό περπάτημα: Γιατί μας κάνει καλό

Τι να μην κάνουμε το πρωί

Για να κυλήσει η νέα ημέρα που ξημερώνει όμορφα:

#1 Μην πατάτε την αναβολή πολλές φορές

Η αναβολή κατέχει την πρώτη θέση σε αυτή τη λίστα με τις χειρότερες πρωινές συνήθειες καθώς είναι και το πρώτο πράγμα που κάνουμε οι περισσότεροι κάθε πρωί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναβάλλοντας το ξυπνητήρι πολλές φορές, «μπερδεύουμε» τον εγκέφαλό μας. «Απολαμβάνουμε» λίγα μόνο παραπάνω λεπτά κατακερματισμένου ύπνου αφού δεν είμαστε ούτε πλήρως ξύπνιοι ούτε κοιμόμαστε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ξεκινά επομένως ένας κύκλος ύπνου που δεν ολοκληρώνεται.

Έτσι, βλάπτουμε τον εγκέφαλό μας και επομένως την προσοχή, τη διάθεση και τη γνωστική μας ικανότητα.

#2 Μην ελέγχετε τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις στο τηλέφωνο

Είτε ελέγχουμε τα social, τα email ή τα μηνύματά μας στο κινητό, οδηγούμαστε σε «λειτουργία πανικού» πριν καν ξεκινήσει η μέρα μας, μην επιτρέποντας στον εγκέφαλό μας να ξυπνήσει σταδιακά.

Αυτή η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, κάνοντάς μας να νιώθουμε ένταση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως αν θέλετε να ξεκινήσετε καλά τη μέρα σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να πιάνετε το κινητό σας αμέσως μόλις ανοίξετε τα μάτια σας.

Κάντε λοιπόν αυτή τη χάρη στον εαυτό σας και αποφύγετε να κοιτάξετε το τηλέφωνό σας μέχρι να βγείτε από την πόρτα αφού πλυθείτε, ντυθείτε, φάτε πρωινό και το μυαλό σας είναι πια σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

#3 Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Σύμφωνα με μελέτες, το νερό όχι μόνο μας βοηθά να ξυπνήσουμε, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τον μεταβολισμό μας να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου όταν ξυπνάτε το πρωί μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, να μειώσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, να συμβάλει στην απώλεια βάρους, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να καταπολεμήσει την κακοσμία του στόματος και να ενισχύσει τον εγκέφαλό σας, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία.

#4 Μην παραλείπετε το πρωινό σας

Το να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε το πρώτο γεύμα της ημέρας σας αντί να βγείτε βιαστικά από την πόρτα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού, ιδανικά πλούσιου σε πρωτεΐνη, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσει τις λιγούρες.

#5 Μην κάνετε ζεστό ντους

Το πολύ ζεστό ντους το πρωί, όχι μόνο αφαιρεί τα έλαια από το δέρμα, αλλά δίνει σήμα και για τη χαλάρωση των μυών καθώς ο καρδιακός μας ρυθμός ηρεμεί. Σκοπός όμως είναι το πρωί να ξυπνήσετε, όχι να ξανακοιμηθείτε!

Προτιμήστε ένα κρύο ή χλιαρό ντους για να ενεργοποιηθείτε. Θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας γεμίσει ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καινούριας ημέρας που σας περιμένει να την αδράξετε…