Εάν παραμένετε και εσείς για ώρες στον καναπέ παρέα με την θερμοφόρα σας μόλις ξεκινήσει η περίοδός σας (ή και λίγο πριν), τότε δεν είστε μόνη. Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να γίνουν πολύ άβολοι και έντονοι, υπάρχει όμως τρόπος να ανακουφιστείτε και μάλιστα, μέσα από την διατροφή σας.

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο της περιόδου μειώνοντας τη φλεγμονή και τις μυϊκές συσπάσεις που σχετίζονται με τις κράμπες, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις αγαπημένες λιχουδιές παγκοσμίως… της σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης: Μου ήρθε περίοδος δύο φορές σε ένα μήνα – Τι συμβαίνει

Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες.

Ποια συστατικά μειώνουν τον πόνο της περιόδου;

Οι κράμπες περιόδου μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, αλλά η φλεγμονή είναι ο κύριος«ένοχος».

Περισσότερες φλεγμονές στο σώμα σας μπορεί να επιδεινώσουν τις κράμπες αυξάνοντας τις προσταγλανδίνες, τις φλεγμονώδεις ορμόνες που αυξάνουν τις συσπάσεις της μήτρας ενώ μειώνουν τη ροή του αίματος στη μήτρα σας.

Η αύξηση ωστόσο, ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί  να σας βοηθήσει:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά.
  • Μαγνήσιο.
  • Βιταμίνη Β6.
  • Σίδηρος.
  • Βιταμίνη Ε.

«Τέλος» οι πόνοι περιόδου με αυτές τις τροφές

#1 Σοκολάτα

Πρώτον, η σοκολάτα είναι πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Αυτό το γλυκό είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Η σοκολάτα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Επιλέξτε την μαύρη σοκολάτα, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επιλέξτε 70% περιεκτικότητα ή και παραπάνω.

#2 Τζίντζερ

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος της περιόδου. Μπορείτε λοιπόν, να απολαύσετε ένα τσάι με τζίντζερ τις πρώτες ημέρες της περιόδου για να ανακουφιστείτε από τα άβολα συμπτώματα.

Bonus: Βοηθά επίσης στην πέψη και το φούσκωμα.

#3 Σολομός

Ο σολομός είναι σχεδόν σε κάθε λίστα με superfoods και για πολύ καλό λόγο. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και των πόνων της περιόδου.

Χρειάζεστε μόνο 2 μερίδες την εβδομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να παρατηρήσετε τη διαφορά, επομένως η συνέπεια είναι το «κλειδί» σε αυτήν την περίπτωση.

#4 Καρύδια

Εάν δεν τρώτε (ή απλώς δεν αγαπάτε) τα ψάρια, τα καρύδια είναι μια ακόμα τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα καρύδια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών που μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.

#5 Φυλλώδη λαχανικά

Μια μερίδα σπανάκι μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τυχόν ενοχλήσεις. Αυτό διότι το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν σίδηρο για να αναπληρώσουν τις απώλειες που συμβαίνουν με την περίοδο.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν πολλά φυτοχημικά για να υποστηρίξουν τη συνολική μείωση της φλεγμονής. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία ειδών καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το kale.